Indija: Djeca u dobi od 5 do 12 godina otrovala se hranom punom pesticida

Perite li rižu i uopće žitarice kada ih kupite? Skidate li vanjske listove na zelenom povrću? Ako ste sretnici pa si možete priuštiti organski uzgojenu hranu onda ste svakako u manjoj opasnosti od ostalih, u smislu trovanja pesticidima? O tragičnim posljedicama jednog takvog trovanja pročitajte u tekstu koji smo za vas danas pripremili.

Masovno trovanje djece

Školska djeca, stara između pet i dvanaest godina, iz seoske škole u Mashrakhu iz okruga Chappra u državi Bihar, otrovala su tijekom obroka, koji se sastojao od riže, soje i leće. Nešto manje od trideset učenika je umrlo nakon jela, dok ih je više desetaka hospitalizirano. Otrovana djeca završila su na liječenju u glavnom gradu Patni, ove najsiromašnije indijske države. Riječ je o besplatnim obrocima koji se u Indiji provode u okviru najvećeg svjetskog programa hranjenja siromašnih, nazvanom Mid-Day Meal, kojim se doslovno prehranjuje, samo u Indiji, 120 milijuna djece. Poražavajući je podatak da je čak više od 50 posto djece pothranjeno u Indiji. Ovaj program ujedno potiče roditelji da djecu šalju u škole. Nakon otrovanog obroka djeca su vrlo brzo izgubila svijest, neka su umrla u školskoj kantini, a neka u bolnici.

Odmah se posumnjalo na pesticide

Medicinski djelatnici su odmah posumnjali da je riječ o hrani zagađenoj pesticidima, na što je ukazivao velik broj mrtve djece. Odmah su pripremljeni protuotrovi za male pacijente. Obdukcija umrle djece je ubrzo pokazala da je procjena medicinske službe bila točna. Pretpostavlja se da je pesticid bio u hrani ili ulju. Roditelji djece koja se hrane u sklopu ovog programa već su se više puta žalili na kvalitetu hrane, koja se servira njihovoj djeci te navode da ovo nije prvi takav slučaj, samo da do sada posljedice trovanja nisu bile tako tragične.


Bijeg ravnateljice

Ravnateljica škole, Meenu Devi, je prvo pobjegla, a kasnije je uhićena i završila na sudu te je otpuštena sa svog radnog mjesta. Kuharica se žalila ravnateljici na smrad ulja, ali je ova inzistirala da se hrana pripremi na njemu. Zapravo nije postojala neka druga mogućnost jer u školi imaju samo dovoljno ulja za kuhanje jednog obroka po danu. Sastojci obroka su bili takvi da su svi u sebi mogli sadržavati pesticide Kuharica je, također, pojela hranu i završila u bolnici. Američki pak liječnici kažu da simptomi djece nisu karakteristični za ovu vrst trovanja jer su djeca nakon jela odmah gubila svijest, a što nisu klasični simptomi s kojima su se liječnici susretali u SAD-u. Upotreba pesticida ne izaziva iznenadnu nesvjesticu, prema američkom iskustvu. Visoka razina pesticida obično dovodi do mučnine i povraćanja, može dovesti i do problema s disanjem i usporiti rad srca, prema Nacionalnom institutu za zdravstvo. Plave usne i nokti su čest pokazatelj takvog kontinuiranog trovanja. Na kraju su se izjasnili da je moguće da je riječ o nekom kemijskom spoju koji se u Americi ne koristi. Ispitivanje je pokazalo da su djeca umrla od trovanja monokrotofosom, smrtonosnim pesticidom koji je zabranjen u mnogim zemljama zbog svojeg znatno opasnijeg sastava i onda djelovanja. Razmatra se mogućnost da riža, kao i ostale namirnice nisu bile dobro oprane prije upotrebe.

Odmah izbile demonstracije

Događaj se zbio 2013. godine. Istovremeno s ovim tragičnim događajem  je počelo političko prepucavanje jer su oporbene stranke jedva dočekale da napadu vladajuću stranku kako je djelovala presporo. Ljudi su izašli na ulice i prosvjedovali. Prosvjedi su se od mirnih uskoro pretvorili u nasilne. Demonstranti su se služili kamenjem u prosvjedima i palili vozila. Ubrzo je donesena odluka, kako bi se smanjile tenzije, da se obiteljima umrle djece da 200 000 rupija odnosno 3400 američkih dolara. Ova su događanja usmjerila pozornost svjetske javnosti na opasnosti koje krije upotreba otrova u proizvodnji hrane. Predviđanja liječnika su da će djeca koja ostanu na životu imati minimalne ili nikakve posljedice od trovanja jer će nakon nekog vremena otrov izaći iz organizma.

Odluke vlade

Vlada države Bihar je naredila učiteljima da sami kušaju sve obroke, što je suludo, umjesto da se usmjere na provjeru kvalitete hrane koja dolazi u njihove kuhinje i ulaže novce u zdravstveni nadzor. Nitish Kumar, glavni ministar Bihara, je rekao da će razvojni fondovi nakon ove tragedije biti usmjereni na razvoj ovog zabačenog sela, u smislu izgradnje cesta, srednje škole, doma zdravlja i vodovoda, kako bi se situacija dodatno poboljšala i donijela mu vjerojatno poličku prednost pred protivnicima.

Nekoliko preporuka za prosječnog Hrvata koji ne kupuje organski uzgojenu hranu:

Perite rižu i uopće žitarice, mahunarke kada ih kupite i to višekratno.  Skidajte vanjske listove na zelenom povrću. Sve se u osnovi vrti oko novca pa tako i zdravlje i politika. “Koliko para toliko i glazbe, nažalost!”

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari