Tko je kome slomio nos tijekom snimanja proslavljenog filma “Buđenja”?

Fotografija: Screenshot YouTube (Awakenings (1990) - You're Awake Scene (2/10) | .

Iako film “Buđenja” ulazi u drame u njemu se dogodio jedan incident koji bismo prije očekivali u snimanju akcijskog filma. Uglavnom zanima li vas tko je kome slomio nos i kako je do toga došlo, saznajete iz članka koji slijedi.

U glavnim ulogama Robin Williams i Robert De Niro

Scenarij filma “Buđenja” zasniva se na memoarima Olivera Sacksa, a govori o liječniku koji uz pomoć novog lijeka budi svoje katatonične pacijente koji već desetljećima žive u letargičnom stanju u jednoj bolnici u New Yorku. Riječ je o ljudima koji su preživjeli epidemiju encefalitisa između 1917. i 1928. godine. U glavnoj ulozi liječnika Olivera Sacksa, koji je za potrebe filma preimenovan u Macloma Sayera se pojavljuje fantastični Robin Williams. Prema scenariju on saznaje za lijek koji pomaže oboljelima od Parkinsonove bolesti pa ga odlučuje primijeniti na svojoj skupini pacijenta. Naravno, to ne ide glatko kako je planirao. Njegov šef nije oduševljen idejom o eksperimentu, a najgore u svemu je što je lijek malo preskup da bi ga se trošilo “eto tek tako”. Uporni liječnik uspijeva dobiti dozvolu za svoje malo istraživanje na jednom od pacijenta – Leonardu Loweu, uz pristanak njegove obitelji. Lowea glumi druga legenda američkog filma Robert de Niro. Kako je njegovo buđenje bilo više nego uspješno osiguravaju se sredstva i za druge pacijente, no dok oni polagano uče živjeti, Leonardu se stanje počinje pogoršavati i on se vraća u prvotno katatonično stanje. Isti scenarij se ponavlja i s ostalim pacijentima.

Kako je jedan nos vraćen u svoju prvotnu poziciju?

U tijeku snimanja ove izvrsne drame dogodio se jedan, možemo slobodno reći, šaljivi incident. U njemu je Robin Williams potpuno neočekivano zadao udarac Robertu De Niru. Vjerojatno se pitate kako je do toga uopće došlo u jednoj drami. Prema samim sudionicima događaja sve se to odigralo dok se snimala scena u kojoj je De Nirov lik imao napadaj. Williams ga je pokušavao obuzdati i u toj glumi se toliko uživio da je laktom udario De Nira, u nos. Zvuk koji je pri tome čuo kasnije je usporedio s “lomom pileće kosti”. De Niro je već prije toga imao  sličnu nezgodu u kojoj mu je nos bio slomljen, zbog čega mu ovaj udarac nije naškodio. Zapravo mu je on prema mišljenju liječnika samo donio dobru stvar jer mu je nos vratio u prvobitnu poziciju.


Iako je od premijere ovog filma proteklo više od 30 godina, film se isplati pogledati. U njemu ćete uživati u sjajnoj priči i glumi ove dvojice velikana, ali i drugih odličnih glumaca. Osim toga film nosi niz životnih mudrosti poput one da u životu apsolutno ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo. To su sve pouke koje uglavnom znamo i sami, a koje leže uspavane u našim umovima te ih ovaj film uspješno “budi” – barem na određeno vrijeme.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari