Upoznajte novog Sheldona: Trinaestogodišnji Elliot Tanner, čudo od djeteta

Izvor: Elliott Tanner

Postoje različite vrste inteligencije, no najčešće kada govorimo o kvocijentu inteligencije podrazumijevamo matematičku inteligenciju, a upravo u tu kategoriju ulazi i tinejdžer Elliott Tanner koji će ovih dana diplomirati fiziku na Sveučilištu Minnesota.

Iznenadna ljubav prema fizici

Kaže da je prvo bio zaljubljenik u matematiku, a da se onda iznenada zaljubio u fiziku, i od tada govori da želi razumjeti tajne svemira. Elliot Tanner ipak neće biti najmlađa osoba koja je diplomirala u američkoj povijesti. Godine 1992. Michael Kearny je u dobi od samo deset godina diplomirao antropologiju na Sveučilištu u Južnoj Alabami.

Naučio čitati s 18 mjeseci

Nakon diplome iz fizike planira upisati doktorski studij kako bi danas-sutra postao profesor na Sveučilištu Minnesota te se bavio teorijskom fizikom i njenom energetskom nišom. Njegovi roditelji kažu da je u dobi od 18 mjeseci, dok su druga djeca tek slagala prve riječi, naučio čitati. Elliotta su s pet godina upisali u španjolski vrtić i predškolu jer su smatrali da će mu koristiti znanje drugog jezika, kao i društvena interakcija, no to jednostavno nije išlo jer se on nije uklapao. Tako je primjerice on u vrtiću pričao o periodnom sustavu elemenata dok ostali nisu imali pojma o čemu on to priča. Brzo su shvatili da se ne uklapa u tradicionalni sustav odgoja i obrazovanja, pa su se odlučili za školovanje kod kuće jer škole nisu pokazale razumijevanje za njegov slučaj, ali ruku na srce ni mogućnosti da se uhvate u koštac s ovako visoko nadarenim pojedincem. Elliott je nastavni plan i program savladavao nevjerojatnom brzinom, tako da mu ubrzo roditeljska pomoć nije bila dovoljna. Novac koji bi dobio za rođendane je trošio na knjige jer je njegova glad za znanjem, kažu, neutaživa. Nakon što je upisao studij stvari su se promijenile na bolje jer se našao u okolini koja ga razumije i s kojom dijeli interese.


Edukacija roditelja

Roditelji su se paralelno educirali o problemima darovite djece kako bi izbjegli zamke koje sa sobom nosi nadareno dijete. Darovita djeca često imaju psihičke probleme koji, smatra se proizlaze iz hiperaktivnosti i nesklada između kronološke i kognitivne dobi. Zahvaljujući stalnoj edukaciji roditelja i laviranju između ispunjavanja sinovljevih različitih potreba, uspjeli su napraviti ravnotežu i zadržati Elliotta u balansu.

Oduzimanje djetinjstva ne može biti dalje od istine!

Elliot završava fiziku na Sveučilištu u Minnesoti, a uspoređuju ga s mladim Sheldonom iz spin-offa Teorije Velikog praska, odnosno likom kojeg glumi Iain Armitage. Roditelji kažu da ih se često kritizira jer okolina smatra da su sinu oduzeli djetinjstvo, no oni tvrde da to ne može biti dalje od istine jer se Elliott rado druži sa svojim vršnjacima i radi često stvari poput njih, samo na svoj akademski način, pa tako će se on, primjerice, za Noć vještica odjenuti u neku znanstvenu facu poput Einsteina.

Izvor: Elliott Tanner

Mladi je Elliott već primljen na doktorski studij fizike Sveučilišta u Minnesoti i trebao bi početi sa studijem iduće godine, no za sada nije dobio financijsku potporu jer doktorski studij uključuje i poslovne obaveze poput podučavanja novih studenata, a kako je premlad za tu ulogu njegovi roditelji trebaju mu financirati studij. Oni pak za skupljanje novca nisu imali vremena zbog ubrzanog Elliottovog razvoja. Računaju da će mu za studij biti potrebno sve skupa oko 90 000 dolara, pa kako tih novaca u ovom trenutku nemaju pokrenuli  GoFundMe kampanju, u nadi da će tako Elliott moći na doktorat.

I što ti je nadarenost kada nije na cijeni

Za sada je skupljena suma od 28 tisuća dolara koja mladom Sheldonu omogućava završetak prve godine doktorata. Sigurni smo da će Elliotovi roditelji skupiti i sredstva za ostale godine studija jer žive u znatno razvijenijim i bogatijem društvu od ovog našeg. Za Elliotta ćemo sigurno još čuti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari