Što se jelo u restoranima Pompeja? Splačine, i ne baš. Meso žirafe, da ali za rijetke pojedince!

Fotografija: PBS.

Pompeji nam i dalje pružaju fascinantan uvid u raskošan život nekadašnjeg svijeta. Jedan od neobičnijih nalaza na ovom području pokazuje sve samo ne dosadnu prehranu ondašnjih stanovnika. Godine 2014. tijekom iskopavanja na području najprometnijeg dijela Pompeja nađene su kosti žirafe, zapravo kost da budemo precizniji.

Da, dobro ste čuli, no ovaj se nalaz kosti žirafe datira u rano razdoblje Pompeja, u 6. st. pr. Kr., što bi zapravo značilo da je riječ o grčkom razdoblju povijesti grada.

Trgovina na velike udaljenosti

Nalaz je nađen na području smještenom u blizini gradskih vrata nazvanih Porta Stabia, gdje su se nalazile i velike Stabijske terme. Ovaj nalaz svjedoči o prehrani gradskog stanovništva koje se dobrim dijelom hranilo u restoranima.

Nalazi upućuju na dominaciju zdrave mediteranske prehrane. To je hrana karakteristična za ovu regiju poput ribe, maslina, jaja, no bilo je tu očito i egzotičnih jela koja nisu s ovog područja. Uz spomenutu nađenu kost žirafe, nalaženi su ovdje ostaci i neautohtonih školjkaša i ježinaca.

Rekreirani grčki stol iz starog vijeka. Fotografija: University of Toronto / Sean McNeely.

Odrezak žirafe

Stanovništvo grada je preferiralo raznoliku prehranu u duhu svog podneblja, ali su se ovdje mogla kušati i egzotičnija jela. Očito je da su si imućniji slojevi, dakle i oni koji nisu pripadali samo najvišem sloju, mogli priuštiti luksuzne obroke, poput odrezaka žirafe i sličnih ekscentričnih jela.


Prilikom iskopavanja nađeni su i pokazatelji uvezenih začina s udaljenih područja poput daleke Indonezije, što svjedoči o razvijenoj trgovini i dobrim prometnim vezama. Imućni stanovnici su prema svemu sudeći nastojali kopirati luksuz plemenitog svijeta vidljiv i u kušanju sasvim nestandardnih jela.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari