Što se jelo u restoranima Pompeja? Splačine, i ne baš. Meso žirafe, da ali za rijetke pojedince!

Pompeji nam i dalje pružaju fascinantan uvid u raskošan život nekadašnjeg svijeta. Jedan od neobičnijih nalaza na ovom području pokazuje nam sve samo ne dosadnu prehranu tamošnjih stanovnika. Godine 2014. tijekom iskopavanja na području najprometnijeg dijela Pompeja nađene su kosti žirafe zapravo kost da budemo precizniji. Da, dobro ste čuli , no ovaj se nalaz kosti žirafe datira u rano razdoblje grada, u 6. st. pr. Kr., što bi zapravo značilo da one pružaju uvid u grčko razdoblje povijesti grada, a ne rimsko, što se dosta često stavlja pod tepih.

Trgovina na velike udaljenosti

Nalaz je nađen na području smještenom u blizini gradskih vata nazvanih Porta Stabia, tu su se nalazile u blizini i velike Stabijske terme. Ovaj nalaz svjedoči o prehrani gradskog stanovništva koje se dobrim dijelom prehranjivalo u restoranima, kojih je na ovom području nađeno 20-ak. Nalazi upućuju da se ovdje najčešće konzumirala mediteranska prehrana. To je hrana karakteristična za ovu regiju poput ribe, maslina, jaja, no ima i egzotičnih jela koja nisu s ovog područja, uz spomenutu nađenu kost žirafe koja je do sada jedini takva nalaz na području starovjekovne Italije, nalaženi su ovdje ostaci i neautohtonih školjkaša i ježinaca. Ova kost osim što pruža uvid u prehranu ovdašnjeg stanovništva, pokazuju koliko je trgovina na velike udaljenosti bila razvijena već u toj fazi razvoja.

Jedan od restorana u Pompejima

Odrezak žirafe

Stanovništvo grada u ovom ranom razdoblju je jelo raznoliku prehranu mediteranskog tipa, ali se ovdje mogla kušati egzotičnija hrana. Ako pogledate izvješća o prehrani uočit ćete da se ona uzima kao pokazatelj znatno luksuznije prehrane srednjih slojeva, što i je točno, no pitanje je u kojem omjeru jer su ovakvih nalazi izuzetno rijetki, pa treba biti oprezan kod izvođenja ovakvih generalizacija. Ipak, ono pokazuju da su si imućni neelitni slojevi mogli priuštiti vrlo luksuzne obroke. Ujedno je to i pokazatelj da niži slojevi starog svijet nisu jeli samo ostatke ostataka već prilično raznovrsnu hranu. Naravno, oni koji su bili imućniji mogli su si priuštiti delicije poput odreska žirafe i slične bakanalije. Prilikom iskopavanja nađeni su i pokazatelji uvezenih začina s udaljenih područja poput daleke Indonezije. No, opet treba imati na umu da ovdje pred sobom imamo prehranu pretežno grčkog svijeta. Uglavnom odrezak od žirafe svjedoči da je imućna neelita nastojala si pružiti luksuz plemenitog svijeta kad je god to mogla.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari