“Prvi pokojnik u povijesti s otvorenim očima” na pogrebnom bdjenju!

Izvor: BuzzFeed News

Možda ste primijetili da oči pokojnika nisu nikada otvorene prilikom organiziranja bdjenja, tako je još od pradavnih vremena. Stručnjaci za pogrebnu industriju, kojima smo postavili pitanje zašto je tome tako, kažu da usluga obreda u kojoj bi pokojnik imao otvorene oči nije prihvatljiva jer izaziva jezu.

Što je tu toliko jezivo?

Zanimalo nas je zašto je to tako strašno? Mogu li oči i biti strašnije od tijela dragih osoba koja su odjednom pred nama beživotno izložena u lijesu. Stručnjaci  za pogrebnu industriju navode da čim nastupi smrt i prije faze poznate kao rigor mortis dolazi do promjena u tijelu, koje su posljedica brzog propadanja organizma, a koje zahvaća i oči. Do trenutka pogreba te promjene uzimaju maha.  O čemu je točno riječ pokušat ćemo pojasniti. Kada se rodimo svi imamo plave ili nekakve mutno sivo-plave oči što je posljedica  pigmenta melanina u  šarenici, no kada umremo stvarna boja šarenice ostaje ista kakva je i bila prije smrti, no  rožnica postaje neprozirna i daje očima neku vrstu mutnog sloja koja očima daje drugačiji izgled. Oči izgledaju mrtvo, a oni koji se bave ovim poslom kažu da  su promjene u izgledu očiju posljedica prestanka cirkulacije krvi u organizmu.  U tom smislu dolazi i do drugih promjena u očima, no ovdje ćemo se zadržati samo na zamućenosti, koja je glavni razlog zbog koje se oči pokojnika drže zatvorenima jer je tako pogled na pokojnika manje uznemirujuć za sve one koji su se došli oprostiti s pokojnikom, bilo da su ga voljeli ili ne.

Neobični pogrebni običaji u Portoriku

U Portoriku se obitelj i prijatelji znaju opraštati s pokojnicima na vrlo neobičan običaj  u kojima se tijela pokojnika na pogrebu umjesto u lijes,  smještaju u položaj u kojem su voljeli biti za života. Kako bi se to postiglo tijela se balzamiranju, pa tako pokojnika možete vidjeti u raznim pozicijama kako vozi motor, sjedi za barom i slično, odnosno na način koji je mrtvu osobu činio sretnom za života. Iako se ovakvi pogrebni običaji mogu činiti čudnim, Portorikanci kažu da slave život, a ne smrt. Međutim i tamošnji pokojnici najčešće nose naočale kako bi skrili oči.


Pokojnik na motoru. Izvor: YouTube
David Morales Colon- The Dead Hell’s Angel on His Motorbike

Ipak, postoji i slučaj kojega danas nazivaju “prvim pokojnikom u povijesti” koji je na pogrebnom obredu dočekao obitelj i prijatelje s otvorenim očima. Riječ je o Portorikancu Fernandu de Jesusu Diaz Beatou koji je ubijen 2016. godine ispred svoje kuće s manje ni više nego 15 metaka. Na oproštaju s obitelji njegovo tijelo nije bilo u lijesu već na stolici. Diaz je tako položen u ležeran položaj s prekriženim nogama prilikom čega je bio odjeven u svoju uobičajenu odjeću, a među prstima je imao i cigaretu koju nije ispuštao iz ruku ni za života. Pogrebni zavod koji je obavio balzamiranje kaže da su željeli iznenaditi obitelj otvorenim očima pokojnika. Reakcije obitelji bile su u skladu sa željama pogrebnika jer su pokazale da ljudima draže oprostiti se s pokojnikom na uobičajen način, odnosno onako kako su ga viđali za života, a ne u lijesu. Oči koje izgledaju normalno bile su samo bonus. Kakvi su postupci pri tome primijenjeni nije poznato jer pogrebnici čuvaju svoje tajne “kao zmija noge”.

Je li Diaz prvi takav pokojnik ili nije, nismo sigurni, no u  svakom slučaju pogrebna je industrija krenula u novom smjeru i to očito uspješnom jer velik broj ljudi ne želi svoje najdraže vidjeti u lijesu. Da li će se ovaj novi trend proširiti i izvan Portorika ne znamo, no tamošnji pogrebnici našli su novu “nišu” koja će njihovo poslovanje učiniti profitabilnom.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari