Na današnji dan

Priča o osnutku Rima zasnovana na opačinama poput ubojstava, silovanja, pljački

Izvor: YouTube Romulus V Remus: The First King

 

Prva asocijacija na vječni grad, u većine, je brončani kipić na kojem vučica doji blizance Romula i Rema. Priča o blizancima je svima dobro poznata, i dans nama djeluje apsurdno i smiješno, no zapravo je tako izgledala i starim Rimljanima, barem onima s vise mozga u glavi.

Izvor: Pixabay

Podrijetlo od Eneje

Na današnji dan 21. travnja 753. pr. Kr.  prema legendarnoj priči osnovan je Rim.  Rimljani su kako bi svojem postanju dali veću težinu prikazivali se kao potomci Eneje, legendarnog trojanskog junaka,  koji je nakon pada Troje prebjegao na Apeninski poluotok, želeći osnovati novu Troju. Uskoro mu se posrećilo te je utemeljio na području Lacija grad Albu Longu. Tim je gradom vladao puno kasnije jedan od njegovih potomaka Numitor, budući djed Romula i Rema, koji je imao prekrasnu kći Reju Silviju. Kako je Numitor imao ljubomornog brata uskoro je došlo do komplikacija u kojima je  Amulije svrgnuo Numitora i preoteo mu vlast, a njegovu je lijepu kći prisilio da postane svećenicom, kako ne bi imala potomstvo koje bi ga danas sutra moglo ugroziti.

Silovanje Reje Silvije 


No, ljepota Reje Silvije nije mogla proći neopaženo pa kada ju je spazio bog rata Mars odmah ju je poželio te ju je silovao, a iz tog brutalnog čina rođeni su rimski blizanci braća Romul i Rem. Njihov ujak Amulije bio je nakon njihova rođenja zabrinut za svoju sudbinu te je naredio slugama da bace djecu u Tiber. Kako to u bajkama obično biva, osobe koje trebaju izvršiti neki zadatak zabrljaju, sjetite se samo Snjeguljičinog lovca; slično tako Amulijeve sluge su stavile djecu u košaru i potom ju pustili niz rijeku, u blizini same obale. Dakle, gadno su zabrljali. To se naravno obilo o glavu Amuliju jer su blizanci  preživjeli. Kada ih je rijeka izbacila na obalu, prvo ih je našla vučica koja ih je dojila. Ovu je teoriju još propitivao i skeptični Livije. Kako latinska riječ za vučicu je lupa, a koja označava i prostitutku, pretpostavio je da bi iza vučice mogla biti skrivena žena lakog morala. Legenda kaže da je djecu uzeo k sebi pastir Faustul, a da ih je odgojila njegova žena Aka Larencija. Prema Liviju moguće je da je ona bila prostitutka. No, nama se čini izglednijim scenarij da je Faustul posjećivao prostitutku koja je pronašla djecu te ih je poslije dala Faustulu kako bi ih se riješila. Priča dalje kazuje da su dječaci odrasli i da su kasnije kao mladići slučajno upoznali svog djeda Numitora, za kojega nisu znali da im je djed, ali su to usput nekako dokučili.  Potom su, vjerojatno s djedovim blagoslovom ubili Amulija, a to je učinio Romul, koji je bio kraćeg fitilja od Rema. Tako Numitor preuzima vlast, a braća odlučuju krenuti dalje, kako bi osnovali svoj grad jer im se nije vjerojatno čekala djedova smrt, pa su se otputili dalje.

Svađa braće

Kada su našli mjesto na kojem će podići novi grad, Romul se uzverao na Palatin, a Rem na Aventin. Pitanje je bilo tko će osnovati grad, odlučili su da će tom činu presuditi bogovi, no kako je Romula nadletjelo 12 ptica, a Rema samo 6 jasno je tko je dobio, a tko izgubio, odnosno kome su bili naklonjeni bogovi. U nastaloj prepirci Romul je opet izvršio ubojstvo samo ovaj puta svog brata. Nije ni čudno da je riječ o sinu samog boga Marsa, jer je po svojim postupcima Romul jako nalikovao svom ocu. Nakon toga braća su se posvađala oko zidina jer se Rem šalio na račun visine i gradnje bratovljevih zidina zbog čega ga je Romul ubio te potom uz pomoć nekoliko prijatelja nastavio s osnutkom svoga grada.

Otmica Sabinjanki

Kako je trebalo dovesti ljude u grad Romul se odlučio na pametni marketinški trik te je u grad pozvao sve one koji traže utočište pred zakonom. Na taj način u novi grad pristižu odbjegli robovi i kriminalci, jednom riječju oni koji nisu imali kamo. No dolazak velikog broja zločinaca i socijalnih problema nije riješio problem opstanka grada jer su mu nedostajale žene, koje su trebale tu zadržati muškarce. Romul je morao pribjeći opet domišljanju kako bi privukao žene u grad, pa je organizirao zabavu na koju je pozvao Latinjane i Sabinjane.

Izvor: IMDb
The Rape of the Sabines.

Nakon što se atmosfera “zagrijala” došlo je do otmice mladih djevojaka. Izvori navode vrlo različite brojke otetih, no to su u cjelini male brojke od nekoliko desetaka djevojaka, što je daleko od dostatne brojke za opstanak jednog grada, pa i u antičkim okvirima. Nakon otmice došlo je do sukoba s obiteljima otetih djevojaka. U tim su sukobima Latini poraženi, ali ne i Sabinjani. Prema svemu sudeći otete su žene bolovale od onoga što je danas poznato pod imenom Stockholmski sindromom jer su tražile izmiranje muževa i njihovih obitelji.  Time je uspostavljeno rimsko-sabinjansko savezništvo. Zapravo u realnosti nije postojao neki poseban trenutak osnutka grada već je grad stvoren postupno od raštrkanih naselja, no to je već druga arheološka priča.

Uzdignuće na nebesa

Legenda kaže da je Romul jednostavno nestao nakon 37 godina vladavine. Navodno ga je  vjetar uzdigao na nebesa, što li već. Upravo ovakav nagli nestanak dao je mogućnost Rimljanima da opravdaju svoju imperijalističku politiku. U skladu s atmosferom cijele priče bilo bi logičnije da su Romula, primjerice rastrgali suparnici.

Priča o osnutku Rima počiva na opačinama poput ubojstava, silovanja i otmica. Analizirajući grozomornost ove legende stječe se dojam da su ju iskrojili protivnici Rimljana kako bi ih ocrnili, no ovi su očito kao i uvijek svoju slabost domišljato pretvorili u neku vrstu prednosti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari