Što mislite tko bi imao pravo na prijestolje u slučaju rođenja kraljevskih blizanaca?

Fotografija: History Extra.

Svijet još uvijek voli svoje kraljeve i kraljice, kao i njihovu svitu, pa zato ne čudi što je knjiga Spare (“Rezerva”) princa Harryja digla toliku prašinu. Monarsi su još uvijek tu iz raznih razloga, a jedan je vezan i uz tradiciju. Njihova se uloga promijenila kao i što se svijet promijenio. Kraljevi i kraljice često danas simboliziraju naciju i promiču određene vrijednosti. Teško je protumačiti toliku zaluđenost aristokracijom, no to zemljama poput Britanije donosi veliki profit. U ovom članku ćemo potražiti odgovor na pitanje tko bi imao u tehničkom smislu pravo na prijestolje ukoliko bi se rodili kraljevski blizanci.

Kakav je situacija u Monaku

Rođenja kraljevskih blizanaca nisu učestala, barem nisu bila do novog vremena. No, u kraljevskim obiteljima dugo egzistira pravilo muške primogeniture što znači da prijestolje nasljeđuje ne samo onaj tko se rodio prvi već i onaj koji je muškog spola. To znači da u slučaju kraljevskih blizanaca onaj koji je prvi rođen ima pravo na prijestolje. Ovo načelo se tako primjenjuje u malenom Monaku koji kao kneževina nema kraljevske već samo prinčevske titule. Tako su se kneževskom paru princu Albertu II., i njegovoj supruzi princezi Charlene rodili blizanci 2014. godine. U čast novorođenih blizanaca princeze Gabrielle i princa Jacquesa pucali su i topovi, i to ni manje ni više nego 21 put za svako novorođenče. Upravo je ovdje došlo do izražaja ovo tradicionalno načelo, a prema kojem je unatoč tome što je Gabriella rođena prva nasljednik monarhije njezin brat, a ne ona. Zanimljivo je da princ Albert, sin jedinac danas pokojne slavne glumice Grace Kelly, otac već dvoje djece. No budući da su ta djeca rođena izvan brak niti jedno od njih ne polaže pravo na prijestolje prema Zakonu o nasljeđivanju. No, ono na što imaju pravo je zahtijevati svoj dio kolača od bogatstva koje se procjenjuje na oko milijardu dolara.

Britanci su se modernizirali

Britanci su se u tom smislu modernizirali pa su 2013. godine promijenili Zakon o nasljeđivanju krune koji je uveo stavku apsolutne primogeniture te je tako izbacio tradicionalnu sklonost prema muškim nasljednicima. To znači da u Ujedinjenom Kraljevstvu najstarije dijete je nasljednik prijestolja neovisno o svom spolu.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari