Je li Nancy Reagan upravljala Bijelom kućom uz pomoć astrologije?

Fotografija: Numerologist.com

Iako smo skloni s podsmijehom gledati na praznovjerja davnih vremena, sudeći prema procvatu industrije horoskopa i raznih proricatelja, kao i načina proricanja nismo daleko odmakli zapravo malo smo i “napredovali”. Velika većina populacije čita horoskope, ako ništa kako bi si skratila vrijeme, no kada to čine predsjednici, onda to već izaziva zabrinutost jer između ostalog, sami astrolozi u tom slučaju dobivaju veliku političku moć, zahvaljujući kojoj postaju ono što bi se suvremenim rječnikom nazvalo sukreatorima u vanjskoj i unutrašnjoj politici, a kada je još u pitanju najveća svjetska sila onda to još ima svoju veću težinu. Čini se da se tako nešto zbilo u vrijeme Reaganove administracije. O čemu je riječ, pročitajte u članku kojega donosimo u nastavku.

“Šamar naciji”

Koliko je poznato Reaganovi su i prije ulaska u visoku politiku bili zainteresirani za astrologiju. Poznati astrolog slavnih Carroll Righter bio je blizak prijatelj obitelji Reagan, a oni su redovito pratili njegovu kolumnu. Iako se znalo da Reaganovi prate horoskope nitko nije tome pridavao previše pozornosti do vremena afere Irangate koja je uzdrmala Reaganovu administraciju. Ubrzo nakon izbijanja ove afere, izbila je još jedna potpuno neočekivana. Tada je bivši predstojnik ureda Bijele kuće Donald T. Regan objavio knjigu u kojoj je naveo da Nancy upravlja Bijelom kuće uz pomoć astrologije, što je bio još jedan “šamar naciji”, koja je još uvijek bila i nakon spomenute afere sklona svom karizmatičnom predsjedniku.
S obzirom na to da je Donald Regan bio otpušten nakon što je u javnost izbila afera Irangate, a koja ozbiljno prijetila da će Reagan poput Nixona biti prisiljen podnijeti ostavku, čitava se stvar mogla smatrati i činom osvete prvom bračnom paru Sjedinjenih Država. No, stvari koje su kasnije izašle u javnost pokazuju da možda u svemu tome i ima nešto istine.

Iznenadno naglo zbližavanje sa Sovjetskim Savezom

Naime, prva dama je često kontaktirala tada popularnu astrologinju Joan Quigleytn. Iako je Nancy poricala da je njezina komunikacija s astrolozima ikada utjecala na političke odluke, prema tvrdnjama Ruth,  sestre sada već pokojne astrologinje Joan Quigleyth, ne samo da je ova utjecala na organizaciju života u Bijeloj kući već i na predsjedničku politiku. Upravo je Joan, prema Ruth, bila odgovorna za naglu promjenu u Reaganovoj politici prema Sovjetskom Savezu. Oni koji prate politiku znaju da je prvi Reaganov mandat bio obilježen zaoštravanjem odnosa s tadašnjim SSSR-om, no u drugom mandatu je došlo do nagle promjene i upravo nevjerojatnog zbližavanja. Osim toga spomenuta astrologinjina sestra tvrdi da je Joan utjecala i na Reaganovo sudjelovala na samitu u Reykjaviku 1986., kao i na kasnije potpisivanje sporazuma o razoružanju odnosno eliminaciji  nuklearnih projektila srednjeg i manjeg dometa 1987. godine.


Sigurno je da je ovaj predsjednički par konzultirao astrologe i revno pratio njihove kolumne samo je pitanje koliko je Nancy željela umanjiti djelovanje astrologije na politiku, a koliko ga je Ruth pak nastojala uvećati.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari