Na današnji dan

Brexit: Britanci na današnji dan odlučno rekli: “Ne” Europskoj uniji!

Fotografija: Business Insider

Na današnji dan 23. lipnja 2016. godine Ujedinjeno Kraljevstvo je s 52 posto glasova rekla odlučno „Ne“ Europskoj uniji. Sam termin Brexit je složenica koja se sastoji od kratice za Britaniju i riječi exit, i u doslovnom prijevodu sugerira izlazak Britanije iz Europske unije.

Osjetljivo pitanje u britanskoj politici!

Europska unija je politički i ekonomski savez europskih država koji svoje začetke ima još u davnoj 1951. godini. U ovu zajednicu Velika Britanija je ušla tek 1. siječnja 1973. godine. Kako je pitanje članstva Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji oduvijek bilo osjetljivo, ne bi li se ono jednom zauvijek riješilo engleski premijer David Cameron najavio je referendum o članstvu u Europskoj uniji 2016. godine. Iako je Cameron započeo ovu raspravu, on je bio uvjeren da je pitanje ostanka Britanije u Europskoj uniji nešto što se samo podrazumijeva jer je Ujedinjeno Kraljevstvo od članstva imalo višestruku korist. Referendum je trebao samo konačnoj potvrditi ostanak Britanije gdje je i bila. No, premijer se nemalo iznenadio kada je vidio da su stvari potpuno izmakle njegovoj kontroli.

Lisabonski ugovor koji je jamčio da Britanija neće ad hoc izaći iz Unije !

Na današnji dan 23. lipnja 2016. godine Britanija je donijela “neshvatljivu odluku” da će izaći iz Unije. Naime, zašto neshvatljivu jer je Britanija imala povlašteni položaj u Europskoj Uniji te je imala više koristi od ostalih zemalja kao njena članica. Bio je to šok za David Camerona koji je odstupio s mjesta premijera, nakon čega je na to mjesto zasjela Theresa May, koja je u vladi prethodnog premijera obavljala dužnost ministrice unutrašnjih poslova. Ujedinjeno Kraljevstvo službeno je obavijestilo Europsko vijeće o svojoj odluci 29 ožujka 2017. godine, čime je pokrenut postupak predviđen 50. člankom Lisabonskog ugovora o Europskoj uniji, koji je označio da zemlja neće ad hoc izaći iz ove zajednice. Nakon ove odluke postalo je jasno da se Ujedinjeno Kraljevstvo približava sve više SAD-u u političkim i gospodarskim pitanjima.


Konačni izlazak!

Nakon što je na mjesto premijera 2019. stigao Boris Johnson vrlo brzo je došlo do ratifikacije sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, konkretno 30 siječnja 2020., da bi već sutradan (31 siječnja 2020.) u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, i službeno zemlja napustila Europsku uniju. Od trenutka izlaska iz Europske unije, Europsko vijeće više nema ovlasti nad britanskim zakonima, osim na teritoriju Sjeverne Irsku, koja je odlučila ostati dijelom Europske unije.

Posljedice izlaska

Od trenutka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije došlo je do naglog pada britanske ekonomije i većina građana smatra danas da je Brexit bio pogreška. Posljedice su vidljive u svim područjima života, tako se Britanija suočila s nedostatkom strane radne snage koja je radila ono što su njezini građani odbijali raditi, osim toga došlo je do smanjenja izvoza jer je birokracija znatno utjecala na europsku tržišnu politiku zbog čega su brojni europski trgovački lanci jednostavno odbili njihovu robu, bremenitu birokratskim problemima. Situacija je samo pogoršao tvrd Johnsonov pristup pregovorima s Bruxellesom.

Stari problemi izlaze na vidjelo

Vidljiva je obnova starih neprijateljstva, pa se Francuska i Velika Britanije spore oko ribarenja u vodama koje povezuju ove dvije zemlje, a problemi su prisutni i oko britanske Sjeverne Irske jer Johnson pokušava protuzakonito zaobići europske zakone i olakšati si trgovinu, ne bi li se tako popunio ispražnjeni budžet. Zagovornici Brexita su “obećavali brda i doline” Britancima izlaskom iz Unije, no to se nije dogodilo. Trgovački odnosi sa SAD-om su oslabili nakon što je Joe Biden naslijedio Donalda Trumpa, no i dalje su Sjedinjene Države jedini ozbiljan partner na kojega Ujedinjeno Kraljevstvo u ovom trenutku može računati. Kao kompenzacija izgubljenom, Britanci su sklopili trgovačke ugovore s Japanom, Australijom i Novim Zelandom, no britanski izvoz u te zemlje je tako malen da neće donijeti neki vidni profit u cjelokupnom državnom budžetu. Pitanje nezavisnosti Škotske je na vidiku i sa sobom nosi niz problema. No, na neki način treba biti pošten i nadodati i da Europska unija je izgubila važnog partnera u Uniji, što u cjelini smanjilo europsku političku snagu koja ide u korist dominantnim svjetskim silama, a na pomolu je i trgovinski rat koji će na kraju krajeva, kako to u ratovima već biva platiti obje strane.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari