Vučedolski kalendar

Orion se u grčkoj mitologiji opisuje kao najljepši muškarac na svijetu. Njegov otac Posejdon naučio ga je hodati kroz mora. Orion je hrabar i zgodan mladić te je imao brojne ljubavne avanture. Neko vrijeme je proganjao Plejade, Atlasove kćeri, dok ih Zeus nije postavio na nebo da ih Orion ne može doseći, ali ga to nije spriječilo, pa ih je nastavio proganjati na nebu. Vučedolac je promatrajući zimsko nebo mogao vidjeti kako se zviježđe Oriona tako kreće kao da lovi zviježđe Plejada.

Jednom se Orion zaljubio u Meropu. Budući da je njezin otac nije htio dati Orionu, ovaj se napio i silovao je. Za kaznu je oslijepljen i saznaje da postoji način kako povratiti vid – progledat će ako svoje lice usmjeri prema izlazećem bogu Sunca Heliju. U tome mu je pomogao Hefest.

Na posudi Vučedolske kulture, koja se smatra kalendarom, vide se četiri paralelne horizontalne trake. One predstavljaju četiri godišnja doba i svaka je podijeljena na 12 polja (12 tjedana) s tim da je ukrašeno svako drugo polje. Prva traka prikazuje zviježđe proljeća. Jedino se na njoj pojavljuje Sunce. Nakon što Orion nestane s obzora u proljeće, Sunce počinje dominirati. Na proljetnu ravnodnevnicu počinjala je nova godina. Na ljetnom nebu se prije 5000 godina moglo vidjeti dva dominantna zviježđa. To su Kasiopeja i Labud. U traci s jesenskim zviježđem vide se Blizanci i kombinacija prikaza Riba i Pegaza. Njihov stiliziran prikaz diljem svijeta često izgleda poput šahovnice, kao i ovdje. U posljednjoj su traci Kasiopeja, Pegaz & Ribe i Blizanci. Nažalost, dio posude koji bi mogao objasniti kako su Vučedolci riješili nejednak broj dana u godini otkrhnut je i nije pronađen. Međutim pronađena je kadionica kojom se vršila korekcija kalendara. U donjem dijelu ima rupice za dim zapaljenih trava, na površinu se izlilo ulje, a mogla je funkcionirati i kao svjetiljka. Bočne stijenke su podijeljene na osam polja, a poklopac na pet. Naime, trajanje pet Venerinih godina potpuno je jednako trajanju osam Zemljinih godina.

Piše: Marsela Alić


Komentari