Tračani – tajanstvena civilizacija antičkog Balkana

Tračani su antički narod koji je živio u Trakiji ili Traciji, regiji koja danas obuhvaća teritorij Bugarske (Sjeverna Trakija), dio Grčke (Zapadna Trakija) i europski dio Turske (Istočna Trakija). Domovina Tračana bila je, dakle, zemlja mediteranske klime smještena u riječnim dolinama između visokih balkanskih planina. Neki od najstarijih gradova u Europi nastali su upravo na tom području, primjerice Provadia – Solnitsata, utvrđeni gradić star 6200 do 6700 godina. Nije poznato tko su bili prastanovnici toga područja, ali su se dolaskom Tračana na to područje prije otprilike 5000 godina postupno asimilirali s njima.

Naši primarni pisani izvori za povijest i kulturu Tračana su starogrčki i starorimski kroničari, koji navode da su Tračani postojali već u vrijeme Trojanskog rata, kada su bili saveznici Trojanaca. Grci i Rimljani Tračane su prikazivali kao ratoborne i nekulturne barbare, ali današnji znanstvenici misle drugačije. Tračani su imali vrlo razvijenu kulturu koja se prenašala usmenom predajom, a posebnu su pažnju pridavali pjesništvu, glazbi i pogrebnim ritualima. Grci su ih karakterizirali kao vješte ratnike i konjanike, a arheološkim je istraživanjima dokazano da su bili vični u obradi metala, uključujući zlata. Njihov nam je jezik nepoznat, ali znamo da je pripadao indoeuropskoj grupi. Grci su ih opisivali kao crvenokose i plavooke, a povjesničar Herodot smatrao ih je drugim najmnogoljudnijim narodom na svijetu (poslije Indijaca).

Tračani su oko 7. st. pr. Kr. došli pod utjecaj grčke kulture jer su potonji osnivali kolonije na crnomorskoj obali. U 5. st. pr. Kr. većina Tračana potpala je pod perzijsku vlast, ali su tijekom idućeg stoljeća stekli neovisnost te se ujedinili u jednu državu. Ona se raspala već 360. pr. Kr. te su svega nekoliko godina nakon toga Tračani potpali pod vlast Filipa II. Makedonskog, oca Aleksandra Velikog. Trački vojnici istaknuli su se u makedonskoj vojsci, gdje su se najčešće borili kao laki pješaci i konjanici. Rimljani su 46. uspjeli podvrgnuti Tračane pod svoju vlast, nakon čega je počeo proces njihove asimilacije. Trakiju su tijekom Velike seobe naroda opetovano napadali Goti i Slaveni, a naposljetku je u 7. st. potpala pod vlast Bugara.


Među poznatim Tračanima brojimo mitskog junaka Orfeja i gladijatora Spartaka, a vrijedi spomenuti da su mnogi rimski i bizantski carevi (Konstantin Veliki, Galerije, Licinije, Maksimin Daja, Justin I., Justinijan I. Veliki, Marcijan, Leon I.) i vojskovođe (Aureol i Belizar) bili tračkoga ili tračko-ilirskoga porijekla.

Piše: Boris Blažina

Komentari