Samnićani – drevni susjedi i rivali Rimljana

Kada govorimo o antičkoj Italiji, gotovo je sigurno da će nam prva asocijacija biti stari Rimljani. Apeninski je poluotok, međutim, bio domovina i mnogim drugim narodima koje su Rimljani postepeno pokorili i asimilirali. Najpoznatiji od njih bili su misteriozni Etrušćani, nastanjeni sjeverozapadno od Rimljana. Druga dva susjedna naroda manje su poznata. Sjeverno od Rima živjeli su Umbri, a istočno Samnićani, narodi jezično srodni Rimljanima. Najstariji zapis o Samnićanima potječe iz 354. pr. Kr., a opisuje mirovni ugovor sklopljen između njih i Rimljana. Samnićani su se nametnuli kao vođe okolnih italskih plemena i vodili nekoliko ratova protiv Rimljana – prema rimskoj tradiciji bilo ih je tri (343. – 341. pr. Kr., 326. – 304. pr. Kr. i 298. – 290. pr. Kr.). Usprkos činjenici da su Samnićanima u trećem ratu pomagali Grci i Kelti, Rimljani su ih porazili te im nametnuli svoje vrhovništvo.

Međutim, Samnićani nikad nisu zaboravili vrijeme kad su živjeli slobodno te su pomagali epirskom kralju Piru i kasnije Hanibalu kada su ovi izvršili invaziju na Rim. Tijekom rimskog građanskog rata početkom 1. stoljeća pr. Kr. Samnićani su se priključili Gaju Mariju u nadi da će tako izboriti veća prava, ali ih je porazio rimski diktator Lucije Kornelije Sula te im uništio gradove kako više nikada ne bi mogli prkositi Rimu.

Samnićani su živjeli u brdovitim krajevima u unutrašnjosti Apeninskog poluotoka. U početku su živjeli u egalitarnim stočarskim zajednicama bez vladajućeg veleposjedničkog sloja. Do društvenog raslojavanja i razvoja gradova došlo je tek nakon kontakta s Rimljanima. Nosili su odjeću pretežito od vune te brončani, rijetko zlatni ili srebrni, nakit. Žene su nosile prstenje i narukvice spiralnog oblika s motivom zmije, dok su muškarci nosili teške narukvice s prikazima raznih životinja i geometrijskih oblika. Društvo je bilo patrijarhalno i strogo monogamno. Muškarci su bili poznati kao snažni i hrabri ratnici te su se često natjecali u igrama nalik vojnim vještinama. Neki smatraju da su ove igre utjecale na razvoj gladijatorskih borbi u Rimu. Jedna vrsta gladijatorske opreme nazivala se samnićanskom jer je nalikovala onoj samnitskih ratnika. Sastojala se od kratkog mača, štita pravokutnog oblika te bogato ukrašenog šljema s maskom i perjanicom.

Piše: Boris Blažina


Komentari