Prvo veliko stepsko carstvo – Konfederacija Xiongnu

Od oko 300. pr. Kr. do 450. po. Kr. na velikom dijelu središnje Azije prostirao se teritorij moćne plemenske konfederacije poznate kao Xiongnu. Postoje brojne teorije o njihovom etničkom porijeklu, od kojih je najpopularnija ona da je riječ o precima Huna – dakle, istog naroda koji je pokrenuo Veliku seobu naroda i time radikalno promijenio političku i etničku kartu Europe. Zamislite si Džingis-kanovu mongolsku hordu, ali oko tisuću godina ranije te s bojnim kolima umjesto konjanika.

Unatoč činjenici da su imali svoje pismo, Xiongnu nisu ostavili veliku pisanu baštinu, tako da nam je sačuvana svega nekolicina riječi iz njihova jezika. Stoga se za donošenje zaključaka o njihovoj prošlosti moramo okrenuti kineskim izvorima. Tamo nalazimo da su Xiongnu stvorili carstvo u vrijeme Modu Chanyua, oko 210. pr. Kr. (Chanyu znači Sin Neba). Oni su uskoro nakon toga pokorili moćni narod Yuezhi te zagospodarili golemim teritorijem koji je uključivao današnju Mongoliju, južni Sibir, zapadnu Mandžuriju te dijelove sjeverozapadne Kine. Tada je dio njih prešao na sjedilački način života te preuzeo neke od kineskih poljoprivrednih i građevinskih tehnika. Usto su razvili vještinu izrade umjetnina, većinom ukrasnih predmeta od zlata, tirkiza i žada sa životinjskim motivima. Pripadnici konfederacije Xiongnu razvili su složenu društvenu hijerarhiju temeljenu na broju 10. Tako je najniži plemić imao zapovjedništvo nad 10 ljudi, onaj iznad njega nad 100 itd.

Kinezi su ih smatrali toliko opasnima da su upravo zbog njih izgradili velik dio prvotnog Kineskog zida. Godine 166. pr. Kr. vojska od 100.000 Xiongnu konjanika provalila je na kineski teritorij i ugrozila njihovu prijestolnicu. S druge strane, odnosi između Kine i Xiongnu nisu uvijek bili neprijateljski. Bilo je tu i trgovine, međusobnog plaćanja danaka, pa i bračnih veza. Naposljetku su Kinezi pod dinastijom Han nametnuli svoju vlast civiliziranijim južnim Xiongnu, a njihovi sjeverni sunarodnjaci dali su se u bijeg na zapad. Neki smatraju da su naposljetku stigli u Europu te preuzeli novo ime – Huni. Kako god bilo, Xiongnu su zapamćeni kao prvo veliko stepsko carstvo.

Piše: Boris Blažina

Komentari