Palenque: dragulj usred srednjoameričke prašume

Duboko u džungli južne Meksičke pokrajine Chiapas smjestio se pretkolumbovski grad kojeg su Španjolci nazvali Palenque, odnosno Stara Utvrda. Grad su izgradili Maje u 3. st. pr. Kr., nazvavši ga Lakamha, što na njihovom jeziku znači Velika Voda. Palenque se nalazi na otprilike 150 m nadmorske visine, a lokalna je klima topla i vlažna. Riječ je o gradu srednje veličine (npr. majanski gradovi Tikal, Chichén Itzá i Copán su znatno veći), ali je iznimno važan jer je jedan od najbolje očuvanih pretkolumbovskih gradova općenito. U njemu su smješteni neki od najljepših primjera majanske arhitekture, uključujući veliku palaču, vodovod, brojne piramide (imale su različite funkcije – npr. grobnice ili hramovi) te najbolje očuvani samostojeći pretkolumbovski toranj.

Pored tih građevina valja istaknuti brojne bareljefe i natpise pomoću kojih su znanstvenici uspjeli rekonstruirati dobar dio povijesti ovog drevnog grada. Najznačajniji vladar bio je Pakal Veliki (vladao 615. do 683.), u čije je vrijeme izgrađena većina građevina koje je danas moguće razgledati. Njegova je grobnica pronađena u jednoj od gradskih piramida te predstavlja jednu od najraskošnijih srednjoameričkih grobnica uopće, s mnogim predmetima od žada i zlata.

Grad je svoj vrhunac doživio u 7. st., ali je napušten već negdje krajem 8. st., dakle više od 700 godina prije dolaska španjolskih osvajača. Grad je dugo vremena bio obrastao drvećem, a u njegovoj su okolici živjele tek manje skupine ratara, potomci stanovnika grada. Europljani su ga otkrili 1567., ali sustavna istraživanja ruševina krenula su tek 1786. godine. Kasnije je postao jedan od najistraživanijih lokaliteta u Americi, a 1987. je uvršten na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine. Danas ga posjećuju brojni turisti.

Piše: Boris Blažina

Komentari