Ötzi – najstarija mumija na svijetu

Alpinisti Erika i Helmut Simon bili su na odmoru u Alpama 1991. godine, na granici Italije i Austrije. Primijetili su u daljini nešto neobično i pomislili da se radi o smeću ili lešu životinje. Prilično su se iznenadili kad su uvidjeli da iz leda strši gornji dio ljudskog tijela. Fotografirali su tijelo i potreseni prijavili što su našli, misleći da je riječ o alpinistu koji je nestao nekoliko godina ranije.

Gorska služba za spašavanje danima je pokušavala izvući tijelo, pri čemu je oštećen lijevi kuk. Tek kad su počeli pronalaziti neobične predmete u blizini tijela, shvatili su da je ovo mjesto nesreće zapravo arheološko nalazište. Ono leži na 3200 m u pukotini u blizini doline Ötz. Stoga je izgubljeni planinar postao poznat pod nadimkom Ötzi iako mu je službeni naziv Ledeni čovjek. Isprva se mislilo da je Ötzi pronađen na austrijskom teritoriju, pa je odvezen u Inssbruck. Uskoro se ispostavilo da je umro na talijanskom teritoriju, pa je prebačen u Bolzano, gdje je izložen u Južnotirolskom muzeju arheologije.

Zbog teških vremenskih uvjeta arheološka istraživanja bila su otežana. Arheolozi su tijekom ljetnih mjeseci morali topiti led kako bi istražili ledeni lokalitet. Pronašli su komade kože i krzna, uzice te dijelove mišića, njegove kože i nokat. U blizini je ležao luk od tisovine i 14 strijela te sjekira s brončanom oštricom. Na kraju je pronađena i kapa od medvjeđeg krzna. Ispostavilo se da je Ledeni čovjek na tom mjestu ležao 5300 godina, zbog čega se smatra najstarijom mumijom na svijetu. Zbog ledenih uvjeta Ötzi je očuvaniji od egipatskih mumija. Znanstvenici su ustanovili da su mu organi odlično očuvani, da je imao vrlo istrošene zube te je bolovao od crijevnih nametnika. Prema sadržaju želudca zaključili su da je samo zadnjih nekoliko mjeseci bio vegetarijanac. Na temelju zadobivenih ozljeda, ustanovljeno je da je umro od iskrvarenja.

Ötzi je bio nevjerojatno otkriće koje je znanstvenicima omogućilo uvid u način života, prehranu, odjeću, pa čak i izgled ljudi prije 5000 godina u srednjoj Europi. Uslijedila su brojna genetska istraživanja koja su otkrila zanimljivosti o porijeklu Ledenog čovjeka, a počele su se širiti i priče o Ötzijevoj kletvi…

Piše: Marsela Alić

Komentari