Olmeci – prva civilizacija Srednje Amerike

Svi su čuli za tri velike civilizacije Amerike prije dolaska Kristofora Kolumba – Inke, Maje i Asteke. One su, međutim, poznate ponajprije jer su još uvijek postojale u doba Velikih geografskih otkrića. U drevnoj su se Americi razvile i mnoge druge civilizacije koje su se ugasile prije dolaska Europljana. Jedna od najstarijih bili su zagonetni Olmeci, narod koji je oko 1500. pr. Kr. izgradio civilizaciju na području današnjeg južnog i središnjeg Meksika te Gvatemale.

Mnogi elementi asocirani uz srednjoameričku civilizaciju – igra loptom, krvne žrtve, uzgoj kaučuka, oblikovanje kamena i izrada piramida, izrada predmeta od žada, jaguar kao sveta životinja, planski izgrađeni gradovi, konzumiranje čokolade – nastali su upravo među Olmecima. Ipak, o Olmecima nam je sačuvano vrlo malo povijesnih izvora – prvi znanstvenici koji su se bavili olmečkim predmetima u početku su ih pripisivali Majama. Nije nam poznato ime olmečke prijestolnice u južnom dijelu Meksičkog zaljeva, pa ju povjesničari obično nazivaju San Lorenzo. Ne znamo ni kako su Olmeci sami nazivali sebe; riječ Olmek astečkog je porijekla i znači čovjek kaučuka.

Najpoznatiji element olmečke baštine svakako su monumentalne skulpture u obliku golemih kamenih glava visine do tri metra i mase do 28 tona. Svaka od njih ima različite crte lica pa se vjeruje da predstavljaju olmečke vladare. Činjenica da prikazuju samo glavu možda proizlazi iz vjerovanja da se sjedište duše nalazi u glavi. Još jedan oblik olmečke umjetnosti su reljefi i slike na kamenu. Najčešće se nalaze kod ulaza u špilje, a prikazuju vladare kako sjede na prijestolju ili vjerske rituale. Sačuvani su i prikazi bogova izrađeni od žada, keramike ili drva.

Olmečka je civilizacija misteriozno nestala oko 400. pr. Kr. Uzrok je nepoznat – možda kombinacija napada lokalnih plemena i klimatskih promjena.

Piše: Boris Blažina


Olmeci – Matična kultura Srednje Amerike

Središta olmečke kulture

Olmečki kameni spomenici

„Gorka“ povijest čokolade

Komentari