Keltima je dan počimao noću

Skupina indoeuropskih naroda poznata pod nazivom Kelti naselila se krajem 2. tisućljeća sjeverno od Marne (sjeveroistok Francuske). Odande su se proširili po gotovo čitavoj Europi i došli do Male Azije. Obično se spominju u kontekstu ratovanja i poganskih vjerovanja, a nepravedno se zanemaruje njihova razvijena kultura.

Za razliku od mnogih naroda starog vijeka Kelti su imali pismo. Najdulji zapis na nekom keltskom pismu je Galski kalendar, pronađen u Francuskoj, gdje se i danas čuva. Iznimno je sofisticiran i nastao je u 2. stoljeću kao pokušaj spajanja lunarnog i solarnog kalendara. Ugraviran je u brončanu ploču veličine 1,5 x 0,9 metara. Ostala su sačuvana 73 fragmenta na kojima se vidi popis od 62 mjeseca kroz 5 godina.

Kelti su, naime, računali vrijeme prema Mjesečevim mijenama, a nakon dolaska Rimljana nameće im se Julijanski kalendar koji se ravnao prema Suncu. Smatra se da su Kelti razvili kalendar već oko 8. st. pr. Kr. Godinu su dijelili na 12 mjeseci i svaki je počeo na istu Mjesečevu fazu, dakle, svakih 28 dana. Da bi uskladili svoj lunarni kalendar s rimskim solarnim, koji ima više dana, dodali su prijestupni mjesec. Stoga se svake dvije i pol godine dodao 13. mjesec.

Život i običaji keltskih naroda bili su usklađeni s prirodnim pojavama. Godinu su dijelili na ljeto – svijetlo razdoblje i zimu – tamno razdoblje. Čak su mjesec podijelili na prvi – svijetli dio i drugi – tamni, a prvi dan u mjesecu bio je najvažniji. Kao što je godina počimala tamnim razdobljem, tako je i dan počimao nakon zalaska Sunca.


Tablica keltskih mjeseci iz Galskog kalendara

Samonios listopad – studeni Padanje sjemena
Dumannios studeni – prosinac Najmračnije dubine
Riuros prosinac – siječanj Vrijeme hladnoće
Anagantios siječanj – veljača Vrijeme za ostati doma
Ogronios veljača – ožujak Vrijeme leda
Cutios ožujak – travanj Vjetrovito vrijeme
Giamonios travanj – svibanj Pojava izbojaka
Simivisonios svibanj – lipanj Vedro vrijeme
Equos lipanj – srpanj Vrijeme konja
Elembiuos srpanj – kolovoz Vrijeme potraživanja
Edrinios kolovoz – rujan Vrijeme presuda
Cantlos rujan – listopad Vrijeme pjesme

Četiri važna blagdana raspoređena su kroz godinu. Početak godine padao je otprilike na 1. studenog, kada se slavio kraj žetve i kada su duše pokojnika prelazile na drugi svijet uz paljenje svijeće. Blagdan se zvao Samhain i iz njega se razvio današnji Halloween, tj. Noć vještica. Sljedeći je bio blagdan svjetlosti – Imbolc. Označavao je početak proljeća i novog života. Oproštaj od zime padao je otprilike na 1. svibnja i zvao je Beltain. Tri mjeseca nakon toga slavio se Lughnasadh, odnosno početak žetve.

Kelti nisu doživljavali vrijeme linearno, nego ciklički. Noć je bila važnija od dana jednostavno zato što su vrijeme određivali prema Mjesecu.

Piše: Marsela Alić

Komentari