Kakav je to osjećaj kada vas mravi žive jedu?

Kada smo mali želimo biti veliki, a kada smo veliki želimo biti mali i tako unedogled. Obredi inicijacije obilježavaju kraj jednog i početak novog životnog razdoblja. Ta razdoblja se obično odnose na prelazak djece i mladih u svijet odraslih punopravnih članova neke zajednice. U konkretnom slučaju ovdje ćemo se baviti obredima inicijacije u južnoameričkom plemenu Sateré-Mawé, a u kojem mravi imaju važnu ulogu. Ako ste se ikada zapitali kakav je osjećaj kada vas mravi žive jedu, potražite odgovor u daljnjem tekstu.

Tko je pleme nazvano Sateré-Mawé?

Sateré-Mawé je pleme koje živi na području Brazila u državi Amazoni, Procjenjuje se da se broj članova plemena kreće negdje ispod 15 000. Ovo je pleme poznato po svojem obredu inicijacije, koji uključuje tzv. metke-mrave, čiji je ubod bolniji od uboda bilo koje druge vrste insekta na svijetu. Inicijacija ima za cilj dječake pretvoriti u ratnike odnosno muškarce.

Brzo u prašumu po mrave!


Da bi se obred mogao održati potrebno se pripremiti, a to znači da se treba zaputiti u samu prašumu po mrave i biljke. Pripreme za ovaj obred počinju svirkom na specifičnoj vrsti cijevi, a koja najavljuje početak obreda. Prije obreda se skupljaju mravi, kao i biljke koje uspavljuju mrave, a u tim aktivnostima sudjeluju svi članovi zajednice. Muškarci traže mrave dok žene i djeca beru potrebno lišće za uspavljivanje mrava. Nakon što obje skupine odrade svoj dio posla, slijedi kuhanje zelenog napitka koji će uspavati mrave. Nakon što je napitak gotov, u njega se stavljaju mravi koji se tako uspavljuju. Sve mora biti dosta dobro usklađeno jer se mravi bude već u roku od pola sata, što znači da je djelovanje čudotvornog napitka kratkotrajno. U međuvremenu muškarci sudjeluju u izradi rukavica od lišća pri čemu uspavane mrave stavljaju u rukavice određenim postupkom utiskivanja, što znači da se vodi računa o položaju mrava. S jedne strane rukavica je mravčev žalac, a s druge glava mrava. Ovi mravi po prirodi nisu agresivni, no napadaju kada se osjete ugroženi. U pitanju su poveliki mravi, dužine od oko 3 cm.

Poput rukavice za pečenje

Iako te rukavice izgledaju poput onih za vađenje jela iz pećnice i uopće vrućeg jela, njihova je funkcija popuno suprotna jer trebaju djelovati kao sredstvo ispitivanja granica boli i pripravnosti za trpljenje. Ritual patnje i boli traje jedanaest sati. Mladi u obredu dolaze do točno pripremljenog mjesta, na kojem navlače rukavice i nakon toga padaju u agoniju. Kako ne bi razmišljali o boli, odnosno kako bi je potisnuli iz uma započinju s ritmičkim plesom koji vodi šaman.

Pakao boli

Cilj je ovog obreda izdržati punih deset minuta s rukavicama na rukama. Kada obred završi šake i dio ruku su privremeno paralizirani zbog otrova. Osim što sudionici trpe jaku bol, mogu danima nakon toga halucinirati. Jedina zaštita ruke je premaz od ugljena koji zbunjuje mrave i malo smiruje osjećaj peckanja. Ovaj proces svaka osoba muškog spola u tom plemenu mora proći 20 puta u životu.

 

Starješina i stariji članovi zajednice smatraju da taj obred nije sam test izdržljivosti na bol i test hrabrosti već i nešto što će ih transformirati u bolje ljude. Njihova je logika vrlo jednostavna, ako živiš bez boli i patnje u određenom životu, duša vam od toga nema nikakve koristi, odnosno ne raste i ne razvija se.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari