Japodi – dokaz da Lika ima savršen geografski položaj

Japodi su živjeli na području gorske Hrvatske u brončano doba. Unatoč geografskoj izoliranosti prostora Japodi su bili vrlo povezani sa susjedima jer su održavali intenzivne trgovačke veze i zato kontrolirali četrdesetak prijevoja i putove preko planina. Japodi su imali staze lokalnog i regionalnog karaktera, kojima se do sredine prošlog stoljeća odvijala trgovina.

Poznavajući današnji prostor gorske Hrvatske, teško je zamisliti da je u prošlosti bio gusto naseljen, da je bilo viška hrane ili da su ljudi znali iskoristiti prirodne resurse kakve nudi planina. Tako je zaista bilo u davnoj zemlji Japodiji. Kad nisu išli u pljačkaške pohode na sjever Italije, trgovali su u Akvileji, završnoj postaji trgovačkog puta. Bila je centar za trgovinu neobrađenim jantarom s obala Baltičkog i Sjevernog mora, a u radionicama su se izrađivali luksuzni predmet. Na nekim nalazištima pronađene su iznimno neobične staklene višebojne perle s tri lica. Vrlo vjerojatno potječu s obala Crnog mora. Svakako treba spomenuti i pronađen novac iz Egipta, Kartage i Numidije te grčkih jadranskih kolonija.

Liburni su možda bili najvažniji trgovački partneri jer su im osiguravali sol, neophodnu u ishrani stoke i ljudi. Danas je teško zamisliti da sol igra ogromnu ulogu u preživljavanju. Treba imati na umu da je u doba bez umjetnih konzervansa i zamrzivača sol bila jedino sredstvo za konzerviranje hrane. Usto je obrtnicima služila za pročišćavanje bronce u postupku taljenja. Japodi su imali puno toga za ponuditi na međunarodnom tržištu brončanog i željeznog doba. Gorski prostor bio je idealan za stočarenje, a budući da je zemlja tada bila plodnija, Japodi su imali proizvodne viškove. Mliječni i mesni proizvodi bili su tražena roba na obali. Lika i Gorski kotar bogati su šumama, pa su Japodi trgovali drvetom i drvnim prerađevinama. Trampa je bila vrlo jednostavna: susjedni Liburni osiguravali su sol, grožđe i morske životinje, a Japodi kvalitetno drvo za brodove i stočarske proizvode. Nepregledne šume bile su bogat izvor proizvoda koji su susjedima nedostajali, pa su izvozili i krzno, vunu te med. Dovlačili su čitave trupce iz unutrašnjosti na histarsku i liburnsku obalu. U krškim poljima sijali su žito, zob, raž, ječam, proso, leća, bob. Od njih su spravljali kaše i tijesta. Pronađeni su tragovi malina, divljih jabuka i krušaka, drijena, rogača, lješnjaka, trešanja…

Piše: Marsela Alić


Japodi – drevni lički obrtnici

Japodi – modni izričaj brončanodobnih Ličana

Japodski jezik i kultura danas

Voda i vatra u japodskoj religiji

Bronca, jantar i staklo u životu Japoda

Kraj neovisnosti Japodije

Komentari