Iznenadit ćete se što je sve zabranjeno u Njemačkoj!

Kako sve veći broj Hrvata odlazi “trbuhom za kruhom”, i pri tome se velik broj njih odlučuje za Njemačku kao svoju destinaciju, vjerujemo da će ovaj članak biti interesantan mnogima koji su otišli i onima koji se spremaju na odlazak.

Brojni propisi

Njemačka je poznata po brojnim propisima koje nije loše poznavati, jer vam to može uštedjeti priličnu količinu novaca i živaca. Naravno, pravila nisu svuda ista pa se dobro raspitajte koji zakoni vrijede u kojoj pokrajini. Pokušat ćemo ta pravila raspodijeliti u nekoliko skupina kako bi se lakše snašli u njihovom iščitavanju, ali i možebitnom snalaženju u budućnosti jer tko zna možda vam jednog dana zatrebaju. Krenimo redom:

Propisi vezani uz vozila i vožnju

Primjerice u Njemačkoj je kažnjivo ostati bez goriva na autocesti i na taj “prekršaj” se gleda kao na neku vrst osobnog nemara, koji može rezultirati “zgodnom” novčanom kaznom, ali i negativnim kaznenim bodovima. Na autoputu vozite obavezno desnom stranom i držite se ograničenja brzine, vožnja lijevom ili srednjom trakom može izazvati ozbiljne probleme, ako se kao što je kod nas čest slučaj stalno “vozikate” u tim trakama, neovisno da li pretićete nekoga ili ne.


Ni slučajno ne mojte prelaziti ulicu dok vam na semaforu ne zasvijetli zeleno, čak i ako nema automobila na vidiku. Za prelazak na crvenom svijetlu kao pješak dobit ćete kaznicu od 5 do 10 eura, a uz to možete dobiti salvu patroniranja od strane prolaznika, osobito onih s djecom. Ako ste tek položili vozački ispit imate dvije godine probnog perioda vožnje. Vodite računa da ne smijete prati automobile samostalno već samo u autopraonici,  što se objašnjava onečišćenjem okoliša. Ne šetajte se biciklističkim stazama jer može doći do konfliktnih situacija budući da biciklisti prilično jure, u najboljem slučaju dobit ćete samo ‘salvu’ bijesa.

Nedjelja, državni blagdani i praznici

Na određene dane u godini poput kršćanskih blagdana  zabranjeno je plesanje u javnosti. U nekim pokrajinama se na te dane zabranjuju i druge stvari poput sportskih događanja, preseljenja ili prikazivanja određenih filmova.

Nedjelja je dan tišine u sklopu kojega ne smijete raditi ništa što izaziva veliku buku, poput lupanja, bušenja i sličnih radnih aktivnosti. Isto tako je zabranjeno glasno slušanje glazbe, i svaka druga uznemirujuća glasna aktivnost u stambenim naseljima.

Obični dani 

Ne smijete bučiti između 13 i 15 sati. Ako živite u stanu sviranje je zabranjeno između 8 i 12 sati i 14 i 20 sati. No, to ne znači da ostatak vremena možete svirati koliko želite već samo dva sata. Naravno, to ovisi o tome da li živite u zgradi ili zasebno u kući, kao i pravilima koja se mogu ponešto razlikovati unutar svakog pojedinog stambenog bloka. Ukoliko ste izdvojeni iz naselja za vas vrijede onda druga pravila koja vam daju puno više slobode.

Rad u uredima

Poslodavac Vam mora osigurati prozračan prozor, što zapravo znači da ne smije biti ni prehladan ni  topao, u osnovi to podrazumijeva da možete imati ured i bez prozora, ali u kojem trebate imati klima uređaj.

Vrijeđanje

Vrijeđanje sa sobom nosi visoke novčane kazne ili pak zatvorske kazne koje mogu potrajati i do godine dana. Iz sudske prakse za beljenje možete dobiti približno kaznu visoku oko 150 eura, ako nekome kažete da je lud to vas “veselje” može koštati 250 eura kazne. Postoji i spisak riječi koje u tom smislu treba izbjegavati pa si ga proguglajte i proučite. U pravilu visina kazne ovisi o Vašoj imovinskoj situaciji, pa se samo nadamo da bi nama kao doseljenicima ili turistima s malim primanjima dali minimalnu kaznu, koja bi opet za naše financijske gabarite bila prevelika. Nijemci pri određivanju visine kazne doista vode računa o vašem društveno-imovinskom stanju pa je tako jedan nogometaš svojevremeno zbog svađe s umirovljenikom na parkiralištu dobio kaznu od 25 000 eura.

Promjena i nadjevanje imena

Ime se može promijeniti, ali samo ako za to postoji dobra argumentacija poput toga da imate teško izgovorljivo ime, ili pak imate psihičkih problema zbog svojega imena. Ako trebate dati  ime novorođenom djetetu ono mora biti jasno tako da se razlikuje od prezimena da ne bi bilo zabune oko toga je li riječ o prezimenu ili imenu.

Vjenčanje

Kod vjenčanja samo jedna od osoba može dobiti dvostruko prezime.

Oslovljavanje

Plemićke titule se ne koriste, što sumnjamo da će Vam trebati, ali onako informativno da i za to znate. Policajca ne smijete osloviti neformalno s riječi Ti (Du) već s Vi (Sie) jer ćete platiti visoku novčanu kaznu. Ako niste sigurni koji oblik zamjenice upotrijebiti u nekoj situaciji, radije pitajte društvo u kojem ste, premda je običaj da se na poslovnim sastancima koristi formalno obraćanje.

Nijemci voli točnost i to će tražiti od vas

Traćenje tuđeg vremena se smatra neprihvatljivom opcijom. Najbolje je doći u vrijeme kada ste se dogovorili ili nekoliko minuta ranije.

Kućne posjete

Prilikom dolaska preferira se izuvanje, kao i kod nas.

Pohrana urni

Urne ne smijete držati kod kuće, moraju se položiti na točno određeno unajmljeno mjesto, no ovaj se zakon postupno ublažuje pa primjerice možete na području Bremena od početka 2015. rasuti pepeo preminule osobe na privatnom posjedu, pod uvjetom da nema vjetrova koji će posmrtne ostatke “otpuhati” na susjedovo zemljište.

Obavezno pravilno recikliranja

To je sada uvedeno i u nas, samo je tamo malo rigoroznije.

Zabranjeni nacistički pozdravi i simboli

Svaka upotreba nacističkog znakovlja može rezultirati velikim novčanim kaznama, kao i zatvorom koji može potrajati i do pet godina.

‘Šverc’ prijevoznim sredstavima

U velik broj prijevoznih sredstava možete ući bez provjeravanja karte, no ukoliko ste takve “sreće” da naletite na kontrolora u vozilu, možete dobiti kaznu do 60 eura, naravno, ako ste se ukrcali na vozilo bez valjane karte.

Engleski jezik

Pazite što pričate na engleskom jer ga gotovo svi odlično govore.

Na većini mjesta je u opticaju gotovina

Znači pazite što radite, proučite propise za svako područje jer se pravila ponešto razlikuju. Uz to ako idete u Njemačku ovo su vam smjernice koje trebate slijediti kako bi zaradili novac, a ne ga izgubili i punili tuđu blagajnu. Sretno Vam bilo u turističkom ili poslovnom smislu.

Piše: Sonja Kirchhoffe

Komentari