Grčko-Baktrijsko Kraljevstvo

U školi ste sigurno učili o osvajačkom pohodu Aleksandra Velikog, koji je sa svojom vojskom pokorio golemo Perzijsko Carstvo te prodro sve do Indije. Mnogi znaju da je Aleksandrovo carstvo bilo kratkog vijeka, ali rijetko je kome poznata sudbina Grka i Makedonaca koji su pratili Aleksandra daleko na istok te se odlučili tamo naseliti. Veliko Makedonsko Carstvo raspalo se odmah nakon Aleksandrove smrti, a njegov se najistočniji ogranak oko 250. pr. Kr. osamostalio te postao poznat kao Grčko-Baktrijsko Kraljevstvo.

Nazvano je prema gradu Baktri (danas grad Balh) u sjevernom Afganistanu. Bilo je poznato kao bogata država, a dobilo je nadimak Zemlja Tisuću Gradova. Zauzimala je teritorij današnjeg Afganistana i Tadžikistana te dijelove Irana, Uzbekistana, Turkmenistana i Pakistana. Zbog svojeg važnog prometnog položaja, Grčko-Baktrijsko Kraljevstvo nalazilo se na prometno vrlo važnom položaju, što znači da je u njemu došlo do stvaranja mješavine helenističke, perzijske, indijske i skitske kulture te više lokalnih plemenskih skupina. Naposljetku je pritisak nomadskih skupina sa sjevera oko 125. pr. Kr. prisilio nasljednike Aleksandrovih sljedbenika da se presele na jug, gdje su osnovali Indo-Grčko Kraljevstvo.

Nažalost, mnogi spomenici ove fascinantne kulture uništeni su tijekom brojnih ratova koji su vođeni na tlu Afganistana, ali ono što je sačuvano svjedoči o supostojanju grčke arhitekture, indijskih novčića, perzijskih hramova, budističkih kipića itd. Pronađeni su i predmeti koji ukazuju na to da je Grčko-Baktrijsko Kraljevstvo imalo trgovačke veze s Kinom.


Piše: Boris Blažina

Komentari