Drevno afričko kraljevstvo Aksum

Drevno afričko kraljevstvo Aksum predmet je mnogih legendi. Domovina Kraljice Sabe, posljednje počivalište Kovčega Saveza, prvo veće kraljevstvo koje je prihvatilo kršćanstvo, Aksum je odavno zauzeo svoje mjesto u zapadnjačkoj imaginaciji. Bio je smješten na području današnje sjeverne Etiopije, ali se kasnije proširio preko Crvenog mora na prostor Arapskog poluotoka. Dugo se vremena smatralo da su ga osnovali semitski Sabejci s područja Bliskog istoka, ali današnji znanstvenici vjeruju da su ga zapravo uspostavili lokalni Afrikanci. Kraljevstvo Aksum razvilo se zahvaljujući svojem strateškom položaju između Indije i Sredozemlja.

Prvi se put spominje u 1. stoljeću, kada je došlo do promjene u rimskim trgovačkim rutama prema Indiji. Dotad se, naime, uglavnom plovilo niz Perzijski zaljev, ali se rastom potražnje Rimljana za egzotičnom robom postepeno počelo favorizirati rutu preko Crvenog mora, na kojoj su se pomoću monsunskih vjetrova moglo brže prebroditi Arapsko more i stići do destinacije u Indiji. Vladari Aksuma proširili su svoju vlast i na zapad do Nila, čime su osigurali kontrolu nad trgovinom bjelokosti, tamjanom, zlatom, robovima i egzotičnim životinjama. Ključne aksumske luke na Crvenom moru bile su Adulis i Avalites, dok je prijestolnica Aksum bila smještena u unutrašnjosti zemlje.

Osim po trgovini, Kraljevstvo Aksum bilo je poznato po velikom broju kamenih stela i obeliska koje su podigli. Najviša stela bila je visoka 30 metara, a smatra se da su te građevine imale religijsku funkciju. Aksum je u 4. st. prihvatio kršćanstvo kao službenu religiju, a u otprilike isto vrijeme počinje se spominjati pod novim imenom – Etiopija. Kraljevstvo je oslabjelo nakon što su Arapi u 7. st. osvojili obale Crvenog mora, a njegova propast uslijedila je oko 940. godine. Neki smatraju da su na propast kraljevstva utjecali ne samo strani osvajači, već i klimatske promjene (smanjenje prosječne količine padalina i erozija tla).

Piše: Boris Blažina


Komentari