Dačani – nepokolebljivi žitelji antičke Rumunjske

Malo se naroda dulje vremena moglo oduprijeti moći rimskih legija. Nepokolebljivi Dačani bili su jedan od njih. Srodnici Tračana i Geta, ovi su ljudi u antičkom dobu naseljavali prostor Rumunjske. Prvi se put u kronikama spominju u 4. stoljeću pr. Kr., kada je skupina Dačana prodana u roblje na tržnici u Ateni. Uskoro nakon toga uspostavili su trgovačke veze s Grcima, čije su vino posebno cijenili. Iako su govorili tračkim jezikom, u kulturnom su smislu bili i pod utjecajem Skita, od kojih su preuzeli neka božanstva i običaje. Društvo im je bilo podijeljeno u dva staleža – aristokraciju (plemstvo i svećenstvo) i pučanstvo. Najviše su se bavili uzgojem goveda i poljoprivredom, ali i kopanjem ruda (željezo, srebro, zlato) u Transilvaniji, preradom drva i lončarstvom. Mnoštvo novčića pronađenih na njihovom kulturnom području svjedoči o živim trgovačkim vezama s mnogim narodima.

Razjedinjena tračka plemena ujedinila su se u jednu državu pod vodstvom kralja Burebiste sredinom 1. stoljeća pr. Kr. On je pokorio mnoge grčke gradove na crnomorskoj obali i proširio svoju vlast na zapad do današnje Slovačke i na jug do Beograda. Njegovo kraljevstvo potrajalo je samo desetak godina te se nakon njegove smrti raspalo. Rimljani su upali na dio dačkog teritorija i tamo naselili svoje ljude, što je izazvalo veći broj sukoba između Rimljana i Dačana.

Dačani su vodili tri žestoka rata s Rimljanima od 85. do 106. godine te im zadali nekoliko velikih udaraca (čak su ubili rimskog namjesnika pokrajine Mezije). Rimljani su se naučili bojati brutalnih sječiva dačkogfalxa, oružja nalik velikom srpu. Bili su prisiljeni razviti novu vrstu oklopa jer su udarcifalxa bili toliko snažni da su slabo zaštićene ruke legionara mogli jednostavno odsjeći, a zakrivljenim su vrhom mogli povući protivnički štit u stranu i omogućiti drugom ratniku da udari nezaštićenog legionara. Dačani su se usto pokazali kao vješti graditelji utvrda i obrambenih bedema.

Na kraju je rimska organizacija i disciplina nadvladala dačku hrabrost. Godine 106. Rimljani su pod vodstvom cara Trajana pokorili Dačane. Pobjeda je proslavljena raskošnim trijumfom u Rimu, a mnogo je Dačana poubijano ili protjerano iz svoje domovine. Rimljani su u svoje carstvo uklopili samo južnu polovicu Dacije. Ostala je u sastavu Carstva sve do 270. godine, kada su je napustili jer su je smatrali neobranjivom. Ipak, činjenica da je u Daciju doseljeno mnogo Rimljana ostavila je svoj trag do danas te je jedan od razloga zašto Rumunji govore romanskim jezikom.

Piše: Boris Blažina

Komentari