Bijeli konj od krede

Više od 3000 godina u južnoj Engleskoj nastaju velike figure izrezbarene na brežuljcima (geoglifi). Na 56 brežuljaka izrezbareni su likovi konja, divova, križeva i dr. Većina njih nastala je u posljednjih 300 godina.

Najpoznatija, ujedno najmisterioznija, figura je Bijeli konj iz Uffingtona. Nalazi se blizu mjesta Oxfordshire. Novija istraživanja pokazuju da je mnogo stariji nego se mislilo te da je nastao u kasnom brončanom ili mlađem željeznom dobu. Što se tiče ovih figura, nitko ne sumnja u izvanzemaljce, ali nije jasno tko ih počeo izrađivati, niti u koju svrhu. Bijeli konj iz Uffingtona je dimenzija 110 x 40 m i stilizirani je prikaz konja. Pretpostavlja se da je nastao između 1400. i 600. g. pr. Kr. Možda je bio simbol keltske božice Emone.

Na spomenutim se brežuljcima ispod sloja trave nalazi sloj krede. Vrlo je jednostavno odstraniti travu nakon čega ostaju bijeli obrisi ovih neobičnih likova. Međutim, trava vrlo brzo ponovno naraste i prekriva likove. To znači da već više od 3000 godina svi narodi koji su se zatekli na ovom mjestu obnavljaju likove te da su očito preuzimali običaje od starosjedioca.

Piše: Marsela Alić

Komentari