Lavor i dva para crno-bijelih nogu – pokrenuli tihu revoluciju!

Fred Rogers I Francois Clemmons. Izvor: The Fred Rogers Company

Fred Rogers u nas je slabo poznat, no u SAD-u bio je jedan od najpoznatijih televizijskog voditelja koji je svoj cijeli radni vijek proveo radeći emisije za djecu. Imao je, kažu, nevjerojatan odnos s djecom, koji se temeljio na poštovanju djece i njihovog mišljenja. U nas mu pandana možemo naći u osobi Mladena Kušeca, čiji se rad temeljio na istom principu. O njemu pišemo danas jer je u jeku rasnih sukoba napravio svojevrsnu tihu revoluciju koja je izvršila snažan utjecaj na oblikovanje tolerantnijih budućih generacija.

Poziv Clemmonsu da glumi policajca

Rogers je te sudbonosne 1969. odlučio bez puno riječi pokazati besmisao polemike oko rasne segregacije koja je dosegla točku usijanja, a sukobi su se već dugo odvijali po pitanju odvojenih kupališta, o čemu smo već ranije pisali. U jednoj od epizoda svoje emisije koja je nosila nazivi “Susjedstvo gospodina Rogersa” (Mister Rogers Neighborhood) pozvao je glumca Clemmonsa da mu se u ulozi policajca pridruži u zajedničkom namakanju nogu u istom lavoru.

Clemmons nije oduševljen

Fredova emisija “Susjedstvo gospodina Robertsa” emitirala se od 1968. do 2001. godine. U svojoj je emisiji nastojao utjecati na djecu nudeći im alternativnu viziju svijeta i ona je polučila uspjeh. Zapravo njegove su poruke protiv rasizma i danas jednako snažne kao i nekada. U svojoj je emisiji angažirao afroameričke učitelje, a u sceni iz 1969. godine Rogers je pozvao, crnca Clemmonsa da mu se pridruži u namakanju nogu. Na Fredov poziv Clemmons prvo odgovara da nema ručnika, a Rogers ga nagovara nudeći mu svoj. Clemmons je prvi Afroamerikanac koji je glumio niz godina u jednoj dječjoj TV seriji. On u početku nije bio oduševljen glumljenjem policajca u ovoj emisiji jer je kaže odrastao u getu gdje su policajci maltretirali Afroamerikance, no prihvaćanje ove uloge donijelo mu je izuzetno dug angažman u serijalu, u kojem je glumio ljubaznog policajca iz susjedstva. Iste godine u kojoj je snimljena ova emisija Vrhovni je sud donio presudu kojom se ukida segregacija na bazenima.


Scena iz 1969. Izvor: Wikiwand

Ponovljena scena desetljećima kasnije

Ova je scena zajedničkog namakana bijelih i crnih nogu u istom lavaru snimljena ponovno 1993. godine, i upravo smo nju podijelili s vama u našem prošlotjednom zadatku. No odnos je u njoj bio drugačiji i ležerniji što se vidi i u ponašanju Clemmonsa, koji se sada pridružuje Rogersu bez nećkanja.

Rogers je djelovao na malu i veliku publiku svojim emisijom koristeći moć televizije za profiliranje budućih generacija. Time je doista napravio razliku i njegova je tiha revolucija bila učinkovitija od brojnih nasilnih preokreta na povijesnoj pozornici. Tretirajući Clemmonsa kao ravnopravnog, Rogers je svojoj publici pokazao kako je ideologija rasizma besmislena i da joj se treba oduprijeti ljubaznošću. Njegova je emisija imala i protivnike koji su se ljutili što emisija prikazuje nestvaran svijet, no on je djecu učio sanjati i maštati i u osnovi takav pristup daje mogućnost da se ovaj često okrutan svijet transformira u znatno ljubaznije i optimističnije mjesto od onoga kakav je bio, i kakav je još dijelom i danas. U osnovi Rogersova filozofija je bila vrlo jednostavna i bazirala se na prihvaćanju onog drugog bez uvjeta, analiziranja i prigovora. Iako je Rogersova emisija danas nestala s programa, a sam Rogers je mrtav već skoro dva desetljeća, ona je otvorila put novim sličnim emisijama koji nastavljaju započetu misiju mijenjanja svijeta od početka, tj. djece koja će stvoriti bolje sutra.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari