Zlatni darovi irskom bogu mora

Skupina zlatnih predmeta nazvana Blago iz Broightera pronađena je kod gradića Limavady u sjevernoj Irskoj krajem 19. stoljeća. Našli su ga irski seljaci prilikom oranja zemlje te prodali nekolicini kupaca. Zbog toga su dijelovi Blaga ostali razdvojeni te je među muzejskim institucijama nastao spor oko vlasništva te je prošlo nekoliko desetljeća prije negoli su ponovno okupljeni. Ubrzo je ustanovljeno da predmeti potječu iz 1. stoljeća pr. Kr.

Najznamenitiji od pronađenih predmeta je zlatni brodić dužine 18,4 cm i mase 85 grama. Sadrži mnogo detalja poput vesala, rašalja za vesla, klupa za veslače, kormila, šošnjaka (drvena oblica pri vrhu jarbola za pričvršćivanje jedra) itd. Brod je najvažniji dio Blaga te naznaka njegove namjene. Vjeruje se, naime, da je zamišljeno kao žrtva irskom bogu mora Mannananu. Mannanan je ujedno imao ulogu sličnu starogrčkom Haronu, tj. bio je lađar koji je prevozio duše mrtvih u zagrobni svijet.

Uz brod su pronađeni i drugi predmeti poput posude i velike ogrlice izrađene iz jednog komada zlata s motivima konja i ptica te nekoliko manjih lančića i ogrlica. Velika ogrlica po izradi i motivima odgovara predmetima koje se veže uz irske vladare i božanstva.

Blago iz Broightera postalo je svojevrsnim simbolom drevne irske kulture te su njegovi dijelovi (najčešće brodić) prisutni na kovanicama Sjeverne Irske i Republike Irske, poštanskim markama itd.


Piše: Boris Blažina

Komentari