Želite li posjetiti najstariji hotel na svijetu, imamo prijedlog!

Znate li u kojoj se zemlji nalazi najstariji hotel na svijetu? U koju se godinu datira? Zanima li vas tematika o hotelu koji drži Guinnessov rekord, kao najstariji hotel na svijetu, pročitajte tekst koji donosimo.

U Guinnessovoj knjizi rekorda

Najstariji hotel na svijetu, koji je u početku djelovao kao gostionica, ima tradiciju dugu više od 1300 godine. Gostionica je osnovana 705. godine, a njezin je osnivač bio Fujiwara Mahito. Hotel nosi naziv Nishiyama Onsen Keiunkan, a nalazi se u prefekturi Yamanashiju u Japanu. Ovaj hotel drži Guinnessov rekord kao najstariji hotel na svijetu. Hotel je smješten na idiličnoj lokaciji podno planina Akaishi, koje nazivaju i japanskim Alpama. Iz hotela se pruža pogled na najvišu japansku planinu Fuji. Posebno zapanjuje činjenica da je hotel već 52-je generacije u vlasništvu iste obitelji.

Topla voda gostima dostupna od početaka

Od početka svog rada hotel ima toplu vodu koju dobiva izravno iz obližnjih termalnih izvora Hakuho. Osnivač hotela bio je Fujiwara Mahito, državni službenik koji je otvorio ovaj hotel kako bi ugostio samuraje i šogune. Namjera osnivača je bila da to bude prenoćište uglednog svijeta. To mu se i ostvarilo pa je u svojoj dugoj povijesti gostionica ugostila brojne uglednike. Među poznatim gostima u dugoj japanskoj povijesti ovaj je hotel, između ostalog, ugostio daimyōa moćnog feudalca Takeda Shingena iz 16. st., kao i još značajnijeg gosta prvog šoguna Tokugavu leyasua koji je bio osnivač i prvi šogun dinastije Tokugava s početka 17. st.


Što sve hotel nudi?

Hotel je obnovljen 1997. godine, ali je u njegovoj obnovi sačuvao tradicionalni arhitektonski stil. Prije šesnaest godina sve su sobe dobile termalne kupelji. Hotel je imao ozbiljnih problema u poslovanju između 2000. i 2016. kada je broj gostiju opao za više od pedeset posto, a sigurno je da i ovih dana “muku muči” s funkcioniranjem zbog pandemije, ali opstaje i dalje. U njemu se nalazi nešto manje od 40 soba uređenih u japanskom ponešto moderniziranom stilu. Uz to može se pohvaliti i kaiseku restoranom, što podrazumijeva japanski tradicionalni restoran koji nudi više sljedova u obroku, a koji je analogan zapadnoj kuhinji najvišeg standarda. Za ljubitelje romantike gostima nudi posebnu platformu za promatranje Mjeseca. Unazad dvije godine uveden je besplatni Wi-Fi. Uz privatne termalne, hotel nudi i javne kupelji. Osoblje je odjeveno u jednostavna kimona, nazvana nibu-shiki, a koja se sastoje od suknje i gornjeg dijela, što doprinosi cjelokupnom ugođaju hotela.

Cijena boravka

Raspitali smo se za cijenu noćenja u ovom hotelu, s uključenim taksama. Boravak bi vas u njemu, u dvokrevetnoj sobi, koštao od 3600 kn pa naviše, ovisno o veličini sobe i njezinim dodatnim luksuznim pogodnostima. Provjerili smo i recenzije gostiju, ljudi su zadovoljni i osjećaju se kao da su otišli u neko prošlo vrijeme i hvale ljubazno osoblje.

Ukoliko ste sretnici i imate plaću znatno veću od hrvatskog prosjeka, ovo je idealno mjesto za planiranje nekog budućeg godišnjeg odmora.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari