Želite li posjetiti najstariji hotel na svijetu, imamo prijedlog!

Fotografija: Screenshot YouTube ( LUXURY VIBE).

Znate li u kojoj se zemlji nalazi najstariji hotel na svijetu i koliko je star? Odgovore na ova i neka druga pitanja, potražite u našem današnjom članku.

Tradicija duža od 1300 godina

Najstariji hotel na svijetu, koji je u početku djelovao kao gostionica, ima tradiciju dugu više od 1300 godina i ubilježen je kao takav u Guinnessovu knjigu rekorda. Osnovan je  705. godine. Hotel nosi naziv Nishiyama Onsen Keiunkan, a nalazi se u prefekturi Yamanashiju u Japanu. Smješten je na idiličnoj lokaciji podno planina Akaishi, koje nazivaju i japanskim Alpama. Iz hotela se pruža pogled na najvišu japansku planinu Fuji. Posebno zapanjuje činjenica da je hotel već 52-je generacije u vlasništvu iste obitelji.

Topla voda gostima dostupna od početaka

Od početka svog rada hotel ima toplu vodu koju dobiva izravno iz obližnjih termalnih izvora Hakuho. Osnivač hotela bio je Fujiwara Mahito, državni službenik koji je otvorio ovaj hotel kako bi ugostio ugledne ljude. Želja mu se i ostvarila pa je ovaj ugostiteljski objekt  ugostio brojne uglednike. Među poznatim gostima posjetili su ga i moćni feudalac Takeda Shingen iz 16. st., kao i još značajniji gost prvi šogun Tokugavu leyasua s početka 17. stoljeća.


Što sve hotel nudi?

Hotel je obnovljen 1997. godine, a u obnovi je sačuvao donekle tradicionalni arhitektonski stil. U toj su obnovi sve sobe dobile termalne kupelji. Hotel je imao ozbiljnih problema u poslovanju između 2000. i 2016. kada je broj gostiju opao za više od pedeset posto, a zasigurno mu nisu “cvjetale ruže” ni u poslovanju za pandemije. U hotelu se nalazi nešto manje od 40 soba uređenih u japanskom ponešto moderniziranom stilu. Uz to se može pohvaliti i kaiseku restoranom, koji podrazumijeva japanski tradicionalni restoran koji nudi više sljedova u obroku, a koji je analogan zapadnoj kuhinji visokog standarda. Za ljubitelje romantike gostima se nudi i posebna platforma za promatranje Mjeseca. Unazad dvije godine uveden je besplatni Wi-Fi. Hotel uz privatne kupelji nudi i one javne. Volite li javne kupelji u blizini ćete zasigurno vidjeti i velik broj snježnih majmuna koji guštaju u ovim termalnim izvorima i tako imaju svoju antristres terapiju.

Osoblje hotela je odjeveno u jednostavna kimona, nazvana nibu-shiki, što doprinosi cjelokupnom tradicionalnom ugođaju kompleksa.

Cijena boravka

Raspitali smo se za cijenu noćenja u ovom hotelu, s uključenim pristojbama. Boravak bi vas u njemu, u dvokrevetnoj sobi, koštao najmanje 552 dolara pa naviše, ovisno o veličini sobe i njezinim dodatnim luksuznim pogodnostima. Prema recenzijama gosti su zadovoljni i uglavnom se osjećaju kao da su otišli u neko prošlo vrijeme.

Ukoliko ste sretnici i imate plaću znatno veću od hrvatskog prosjeka, ovo je idealno mjesto za planiranje nekog budućeg opuštajućeg godišnjeg odmora.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari