Zečja rupa vodi u tajanstvenu templarsku spilju

U šumi kod malog sela Beckbury u grofoviji Shropshire u zapadnoj Engleskoj nalazi se kompleks neobičnih podzemnih prostorija poznat kao Canytonske spilje (engl. Canyton Caves). Ono što naoko izgleda kao zečja rupa zapravo je ulaz u seriju tajanstvenih hodnika i prostorija izdubljenih u pješčenjaku s ukrasnim lukovima, stupovima, čudnim simbolima i nišama gdje su nekada vjerojatno stajale svijeće.

Iako se radi o prilično velikom kompleksu, nitko ne zna kada i zašto je izgrađen. Neki ga dovode u vezu sa starim kamenolomom koji se nalazio u blizini, dok drugi smatraju da je riječ o plodu mašte nekog lokalnog bogataša, a treći da je služio za skrivanje robova nakon što je robovlasništvo stavljeno izvan zakona. Stručnjaci ga datiraju u kasno 18. ili rano 19. stoljeće, ali neki tvrde da potječe iz 17. stoljeća i da su ga izgradili templari.

Ulaz se nalazi na privatnom zemljištu. Već u 1980-ima ljudi su s dozvolom vlasnika ili bez nje ulazili u Canytonske spilje kako bi održavali tajne sastanke ili vjerske rituale. Iako vlasnici tvrde da je većina posjetitelja pristojna, pristup podzemnim prostorijama onemogućen je 2012. zbog vandalizma i navodnog izvođenja crne magije, ali je kasnije omogućen pristup fotografima, pa su Canytonske spilje postale nacionalna senzacija u Ujedinjenoj Kraljevini.

Piše: Boris Blažina


Komentari