Voynichev manuskript

Jedna od najmisterioznijih knjiga na svijetu naziva se Vojnichev manuskript. Nije riječ o nekom drevnom kineskom ili vedskom svitku, već o knjizi koja se pojavila u srednjoj Europi krajem 16. stoljeća.

Ova rukom pisana knjiga izaziva čuđenje jer je pisana jedinstvenim pismom i na nepoznatom jeziku. Na oko 250 stranica naslikane su nepoznate vrste cvijeća, gole nimfe i astrološki simboli. Stručnjaci su otkrili da nekoliko riječi sliči latinskome.

Knjiga se prvi put spominje kad ju je krajem 16. stoljeća Rudolf II., car Svetog Rimskog Carstva, kupio u Pragu od nepoznatog prodavača za nevjerojatnih 600 dukata. To iznosi oko 3,5 kilograma zlata. Kad bismo preračunali nekadašnju vrijednost u današnje dolare, cijena bi iznosila više od 50 000 američkih dolara. Car Rudolf II. zaista je jako želio imati tu knjigu. Krajem 17. stoljeća knjizi se gubi trag, da bi se pojavila 1912. kad ju je od isusovaca kupio američki trgovac knjigama Wilfrid Voynich, po kojem je i nazvana. Nakon njegove smrti manuskript je poklonjen Sveučilištu Yale.

Nitko nije mogao povrditi je li knjiga pisana možda kodiranim jezikom ili je možda riječ o prijevari ili je zaista napisana na nepoznatom jeziku. U zadnje vrijeme sve je više stručnjaka koji smatraju da je Voynichev manuscript kodirani tekst. Velika je mogućnost da je autor manuskripta krivotvoritelj i kriminalac Edward Kelley.

Piše: Marsela Alić


Komentari