Na današnji dan

Velika pljačka vlaka – prvi vestern (1903.)

Prvim vesternom smatra se film Velika pljačka vlaka (engl. The Great Train Robbery), prema kojem su nastali mnogo poznatiji, istoimeni filmovi. Ovaj iz 1903. trajao je svega 12 minuta, a neki ga kategoriziraju i kao prvi akcijski film. Na današnji dan prvi je put prikazan u američkim kinima. Režiser, koscenarist i kamerman Edwin S. Porter na inovativan je način primijenio tehniku paralelne montaže i skokovitog reza, čime je postigao dinamiku i napetost. 

U samo 14 scena prikazani su prepad i hvatanje četvorice pljačkaša. Do pucnjave dolazi već u vlaku kad su pljačkaši ubili konduktera jer ih je pokušao spriječiti u krađi. Dinamitom su raznijeli sef s dragocjenostima, opljačkali sve putnike i pobjegli. Šerif sa svojim ljudima neko vrijeme progoni lopove i na kraju ih uhvati. Upečatljiva je posljednja scena u kojoj bandit uperi pištolj u kameru i puca. 

Velika pljačka vlaka svakako je jedan od najpoznatijih filmova rane kinematografije. Mnogi tipični elementi za vestern pojavljuju se prvi put upravo u ovom filmu. Snimljen je na temelju novele Scotta Marblea i stvarnoj pljački koju je predvodio Butch Cassidy nekoliko godina ranije. Glumac Max Aronson pojavljuje se u čak tri uloge. On je kasnije postao režiser i filmski producent te stvorio lik Bronchoa Billyja. 

Komercijalni uspjeh ovog filma bio je golem. Ubraja se u najuspješnije filmove studija Edison, a uloženo je u njega svega 150 američkih dolara (danas bi to iznosilo manje od 4500 dolara). 

Piše: Marsela Alić


Komentari