Na današnji dan

Umro Vangelis: Najveći skladatelj elektronske glazbe svih vremena

Fotografija: The Quietus

Dana 17. svibnja 2022. umro je Vangelis ili pravim imenom Evangelos Odysseas Papathanassiou, najznačajniji grčki glazbenik. Rođen je 1943. u Agriji, a odrastao je u Ateni. Rano je naučio svirati klavir, ali nije imao nikakvo formalno glazbeno obrazovanje već je bio samouk. Svojevremeno je izjavio da se puno toga može naučiti u glazbenim školama, no da je stvaranje nešto za što nema poduke. I tu je bio definitivno u pravu. Grčku je napustio usred političkog kaosa 1968. te se nastanio u Parizu gdje se bavio isključivo glazbom, a tu je i umro u 79-oj godini života.

“Vatrene kočije” ga vinule u glazbene visine

Svoj najveći doprinos dao je elektronskom žanru glazbe, i njegovo je ime vrlo brzo postalo sinonim za elektronsku glazbenu scenu. Neumorno je radio glazbu za filmove i upravo je ta intenzivna suradnja s filmskom industrijom dala Vangelisu sasvim posebno mjesto u povijesti moderne filmske glazbe. U glazbene visine vinuo ga je film Chariots of Fire za koji je dobio Oscara sada već davne 1981. godine. No glazbeni stručnjaci smatraju da je možda i značajnija glazba koju je napisao za film Blade Runner, Ridleyja Scotta. Imao je zanimljiv način pisanja glazbe za film, ništa nije radio unaprijed i po nekakvo specificiranoj narudžbi već po osjećaju. Kada bi film bio snimljen jednostavno ga je gledao sa sintesajzerom ispred sebe i stvarao u skladu s onim što vidi i osjeća. Netko je jednom prigodom rekao da je njegova glazba dala soundtrack našim životima. On koji vole Vangelisa će zasigurno neke dijelove svog života povezivati s njegovim glazbenim sekvencama.

 


Zaljubljenik u svemir

Glazbeni kritičari ga smatraju najvećim skladateljem elektronske glazbe svih vremena. Svojevremeno je izjavio:

Moj interes nije bio stvoriti simonijski orkestar, što bih mogao vrlo lako, nego otići dalje od toga i raditi stvari koje simfonijski orkestar ne može. I mislim da sam uspio stvoriti nešto takvo. 

Malo je poznato da je bio i zaljubljenik u svemirska prostranstva pa je tako skladao glazbu za svojevremeno iznimno popularnu znanstvenu seriju Cosmos, Carla Sagana. NASA se, također, od ovog glazbenog velikana i suradnika oprostila dirljivom objavom nazvanom  “Ad astra, Vangelis“. Vangelis se davno vinuo do zvijezda, a svi oni koji vole ovaj žanr uvijek mogu u tom “nebeskom prostranstvu” naći nešto za sebe i svoju dušu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari