Na današnji dan

Umro Vangelis: Najveći skladatelj elektronske glazbe svih vremena

Fotografija: The Quietus

Dana 19. svibnja 2022. umro je Vangelis ili pravim imenom Evangelos Odysseas Papathanassiou, najznačajniji grčki glazbenik. Rođen je 1943. u Agriji, a odrastao je u Ateni. Rano je naučio svirati klavir, ali nije imao nikakvo formalno glazbeno obrazovanje već je bio samouk. Svojevremeno je izjavio da se puno toga može naučiti u glazbenim školama, no da je stvaranje nešto za što nema poduke. I tu je bio definitivno u pravu. Grčku je napustio usred političkog kaosa 1968. te se nastanio u Parizu gdje se bavio isključivo glazbom, a tu je i umro u 79-oj godini života.

“Vatrene kočije” ga vinule u glazbene visine

Svoj najveći doprinos dao je elektronskom žanru glazbe, i njegovo je ime vrlo brzo postalo sinonim za elektronsku glazbenu scenu. Neumorno je radio glazbu za filmove i upravo je ta intenzivna suradnja s filmskom industrijom dala Vangelisu sasvim posebno mjesto u povijesti moderne filmske glazbe. U glazbene visine vinuo ga je film Chariots of Fire za koji je dobio Oscara sada već davne 1981. godine. No glazbeni stručnjaci smatraju da je možda i značajnija glazba koju je napisao za film Blade Runner, Ridleyja Scotta. Imao je zanimljiv način pisanja glazbe za film, ništa nije radio unaprijed i po nekakvo specificiranoj narudžbi već po osjećaju. Kada bi film bio snimljen jednostavno ga je gledao sa sintesajzerom ispred sebe i stvarao u skladu s onim što vidi i osjećaj. Netko je jednom prigodom rekao da je njegova glazba dala soundtrack našim životima pa nam se može činiti, barem onima koji vole glazbu, da nam je život sastavljen od niza glazbenih sekvenci, od kojih su neke Vangelisove.

 


Zaljubljenik u svemir

Glazbeni kritičari ga smatraju najvećim skladateljem elektronske glazbe svih vremena. Svojevremeno je izjavio:

Moj interes nije bio stvoriti simonijski orkestar, što bih mogao vrlo lako, nego otići dalje od toga I raditi stvari koje simfonijski orkestar ne može. I mislim da sam uspio stvoriti nešto takvo. 

Malo je poznato da je bio i zaljubljenik u svemirska prostranstva pa je tako skladao glazbu za svojevremeno iznimno popularnu znanstvenu seriju Cosmos, Carla Sagana. NASA se, također, od ovog glazbenog velikana i suradnika oprostila dirljivom objavom nazvanom Ad astra, a do kojih se Vangelis vinuo davnih dana.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari