Tko je prvi konzumirao marihuanu?

Marihuana je česta tema u raspravama od lokalnog kafića do parlamentarnih sjednica. Mnogi imaju svoj stav, a ne znaju činjenice i smatraju marihuanu modernom pojavom.

Postoje tri podvrste konoplje koje sadrže različitu količinu psihoaktivne tvari. Marihuana je, primjerice, naziv za indijsku konoplju. U tekstu ćemo ih nazivati jednim imenom – konoplja.

Smatra se da se konoplja počela saditi u središnjoj Aziji prije 12000 te je sigurno jedna od prvih biljaka koje su ljudi počeli uzgajati. Za to postoji mnogo razloga. Naime, sjeme je vrlo hranjivo i jedan je od najvećih izvora proteina u prirodi. Od stabljike se izrađivala užad, tkanina, papir itd. Često se upotrebljavala u medicinske i religijske svrhe. Tisućama godina sadnja i uporaba konoplje bila je ne samo legalna nego je imala vrlo važnu ulogu u mnogim kulturama.

Iz prostranih azijskih stepa konoplja se proširila na Kinu, odakle potječe prvi zapis o medicinskoj namjeni ove biljke. Godine 2737. pr. Kr.  upotrebljavala se kao lijek protiv boli, malarije, reume i odsutnosti. Kinezi su upotrebljavali sve dijelove biljke od kojih su proizvodili čak i ulje.

Preko Koreje konoplja je došla na područje današnje Indije između 2000. i 1000. pr. Kr. Tamo su živjeli Arijci, čija je religija zapisana u Vedama. Marihuana je igrala važnu ulogu u njihovim ritualima, ali su, kao i Kinezi, upotrebljavali čitavu biljku za izradu različitih predmeta.


U Egiptu je potvrđena upotreba konoplje i njenih proizvoda već oko 2000. pr. Kr., kad se spominje kao ljekovita biljka, odnosno lijek za umorne oči i kataraktu.  Pronađen je pelud ove biljke na svim kraljevskim mumijama, pa i Ramzesu II.

Putovanje ove zanimljive biljke nastavlja se na Bliskom istoku, kamo stiže 2000. – 1400. pr. Krista. Neki lingvisti danas smatraju da je biljka qaneh-bosm, koja se spominje u Bibliji kao jedan od sastojaka ulja za pomazanje, ono što danas nazivamo konopljom. S područja Bliskog istoka u Europu su ju prenijeli najvjerojatnije Skiti oko 8. st. pr. Kr. nakon što su se spustili s Altaja. Grčki tekstovi iz 3. st. pr. Kr. spominju konoplju kao lijek protiv uhobolje, nateklina i upala. Zatim se širi po čitavoj Europi, sve do britanskih otoka…

Piše: Marsela Alić

Komentari