Tajanstvena žica na Manhattanu – za koju vjerojatno nikada niste čuli

Fotografija: Pixabay.

Ukoliko se bolje zagledate u vis na ulicama Manhattana zapazit ćete tamo neke čudne žice. Većina stanovnika New Yorka ih nije nikada ni primijetila, a ako i je kojim slučajem nije se zamarala baš mozganjem o čemu je tu točno riječ.

Žica koja se zove eruv

Ova tajanstvena žica nosi naziv eruv. U pitanju je žica koja ima posebno značenje u životima Židova. Svetkovanje sedmog neradnog dana u Židova počinje u petak navečer i traje do subote uvečer. Dan koji Židovi nazivaju šabat je onaj u kojem se ne samo ne radi već je i strogo zabranjeno iznositi bilo što iz kuće u vanjski prostor. Ako malo promislite to je veliki problem za zagrižene vjernike koji žive po slovu zakona, pa se svojevremeno jedan rabin dosjetio da se u gradu instalira žica koja će simbolizirati zid. Ova se žica danas nalazi na visini koja ne bi smjela biti manja od 4,5 metara, a  postavlja se između visokih rasvjetnih stupova. Uz pomoć nje nestaje djelomično granica između javnog i privatnog prostora te se njom proširuje privatni prostor doma.

Održavanje žica iznosi više od 100 000 dolara godišnje

Subota je u Židova rezervirana za obitelj i uživanje u razno raznim oblicima, pa i onim putenim. Kako bi vjernici bili sigurni da je žica u funkciji svakog četvrtka ulice omeđene žicama obilazi rabin, a i ako nešto nije u redu odmah zove tehničku službu koja već idućeg dana izlazi na teren. Procjenjuje se da održavanje ovih žica na Manhattanu iznosi više od 100 000 dolara na godinu. U početku je žica obuhvaćala samo jedan dio otoka, a danas ga, kažu, gotovo cijelog obuhvaća.


Židovska je zajednica ponosna što je broj gradova s ovim žicama narastao u pola stoljeća s njih 10-ak na njih 200-ak.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari