Srdačni savez potaknuo je međunarodne izložbe

U travnju 1904. Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska sklopile su savez nazvan Entente cordiale (hrv. Srdačni sporazum), poznatiji kao Antanta. Radilo se zapravo o nizu sporazuma u cilju podjele zona kolonijalnog utjecaja u Africi te sputavanja rastuće moći ujedinjene Njemačke. Kako bi učvrstile prijateljske veze, vlade obiju država počele su razmišljati o organiziranju različitih prigodnih priredbi, prvenstveno u cilju promoviranja jačih gospodarskih veza između Francuske i Ujedinjenoga Kraljevstva.

Ideju Francusko-britanske izložbe prva je predstavila francuska Gospodarska komora u Londonu krajem 1905., a plan izložbe osmislio je Imre Kiralfy. Plan je jednoglasno prihvaćen uz potporu francuske vlade. Usto je dogovoreno da će se sva novčana dobit uložiti u javne svrhe. Kao mjesto izvedbe određen je Shepherd’s Bush u Londonu. Zanimljivo je da je tom prilikom predložen još jedan projekt – izgradnja tunela ispod La Manchea, što se obistinilo tek 90-ak godina kasnije.

Prema prvim procjenama prihodi od šest milijuna posjetitelja pokrili bi troškove postavljanja izložbe. Odlučeno je da izložbu treba povezati s Olimpijskim igrama. Tako je Izložba francusko-britanskih umjetnosti, proizvoda i industrije (skraćeno Francusko-britanska izložba) zakazana za svibanj 1908. godine. Za potrebe izložbe izdvojena je površina od 0,57 km2, a predviđena je i izgradnja 20 palača u kojima bi bili smješteni izložbeni predmeti.

Izložba je službeno otvorena 14. svibnja 1908. i bila je podijeljena na tematske cjeline (kolonijalni imperiji, afrička sela, umjetnički paviljoni…). Izložba je, naravno, privukla mnoge ugledne goste uključujući nekoliko kraljeva, predsjednika Francuske, rusku veliku kneginju itd. Ukupno je prodano gotovo 8,5 milijuna ulaznica, a o izložbi se govorilo još godinama u svim društvenim slojevima. Vrijedi napomenuti i da je ostvarena velika financijska dobit – oko 420 000 funti, što je u današnjoj vrijednosti gotovo 40 milijuna funti! Osim ulaznica, prodaje raznih proizvoda i suvenira te posjeta restoranima, važan izvor prihoda bila je prodaja razglednica koje su bile posebno tražene u vrijeme kada fotoaparati još nisu bili rasprostranjeni. Francusko-britanska izložba zatvorena je 31. listopada 1908. godine. Građevine podignute za potrebe izložbe ponovno su upotrijebljene za Carsku izložbu iduće godine na kojoj je sudjelovala i Rusija.

Danas se na tom mjestu nalazi TV centrala BBC-ja, koja je otvorena 1960., dok su ostatak prostora zauzele stambene zgrade i jedan veliki trgovački centar. Na mjestu nekadašnjeg Olimpijskog stadiona do 2015. se nalazio BBC Media Village u kojem je bio smješten dio uprave te medijske kuće, a danas taj prostor čeka prenamjenu. Jedino što još uvijek čuva uspomenu na veliku izložbu iz 1908. su imena ulica: Australia Road, Canada Way, Commonwealth Avenue itd. Posljednji ostatak serija velikih izložbi s početka 20. stoljeća je Hammersmith Park, nekada dio Japanskih vrtova iz Japansko-britanske izložbe 1910.


Piše: Boris Blažina

Komentari