Rat čaja i kave

I dok se u Americi, kao i uostalom i u Hrvatskoj, naveliko pije kava, u Britaniji je sasvim druga priča. Tamo se dnevno ispije nešto više od 150 milijuna šalica čaja. Moguće da je na američki izbor kave umjesto čaja velik utjecaj izvršila poznata Bostonska čajanka, koja se zbila sredinom prosinca 1773. godine. Tog su dana Bostonci izrazili nezadovoljstvo britanskom politikom prema američkim kolonijama, a koja je bila na štetu potonjih, i u interesu Istočnoindijske britanske kompanije. Bacanjem čaja s tri broda spomenute kompanije napravljena je ogromna šteta, koja je produbila neprijateljstva između Britanije i kolonija. Smatra se da je taj događaj srušio s „trona“ čaj u Americi i na njegovom mjesto postavio kavu.

Kako skuhati pravu šalicu engleskog čaja?

Ovo “pravi” shvatite s dozom opreza jer nije riječ o dugotrajnijem procesu kuhanja listića čaja već o na brzinu skuhanom čaju iz vrećice, što je u skladu sa suvremenim suludo brzim ritmom života. Ispričat ćemo vam kako to čine Britanci danas. U Velikoj Britaniji stavlja se jedna vrećica čaja po šalici odnosno osobi, što je za većinu ljudi u svijetu prejako.
Kupite neki britanski čaj, mi u redakciji volimo ispijati Sir Winston Tea Earl Grey konkretno Crni čaj s aromom bergamota, no ne nisu nas platili za reklamu jednostavno nam je najbolji. Uglavnom kupite neki od britanskih čajeva na tržištu, ima ih hvala Bogu podosta i možemo započeti s kuhanjem. Ako niste engleski tip koji voli jake čajeve onda na četiri šalice čaja stavite samo tri vrećice. Uostalom isprobajte što vam više paše, jača ili slabija verzija čaja.

Čaj i keksi

U električnom kuhalu, prilagođenom onima bez puno vremena, ugrijte vodu da bude vrela. Malo vode stavite u čajnik i vrtite čajnik da se cijeli ugrije, a potom istresite vodu i stavite ga na drveni podmetač da zadrži toplinu. U međuvremenu prokuhajte vodu do kraja u kuhalu. U ugrijani čajnik stavite vrećice čaja i dodajte u njega proključalu vodu iz kuhala. Obavezno poklopite čajnik i ostavite ga da stoji. Što duže vrećice ostanu unutra, čaj će biti jači, pa za neku umjerenu varijantu bit će vam dovoljno 3 do 5 minuta stajanja, ali to ovisi i o vrsti čaja kojega kuhate. Ulijte čaj u šalice i dodajte prvo šećer, ili koju god varijantu slatkog želite, kako bi se on otopio prije ulijevanja mlijeka. Obavezno je punomasno mlijeko, znači svako mlijeko iznad 2 posto masnoće je prihvatljivo. Englezi uz čaj preporučaju burbon kekse, mi jedemo kekse koji nam dođu pod ruku, i iskreno svi se oni dobro slažu s ovim čajem.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari