Potraga za Zlatnim runom u Cresko-lošinjskom arhipelagu

Cres, Lošinj i okolni otoci danas su dom Hrvatskog Apoksiomena koji nam svjedoči o dugoj povijesti još od rimskoga doba. Međutim, legenda o nastanku ovoga arhipelaga kazuje nam još stariju i zanimljiviju priču.

Prvi poznati stanovnici bili su pripadnici ilirskog plemena Delmati. U antičko doba Jadranom se odvija trgovina, a Cres i Lošinj bili su jedan otok. Najvjerojatnije su Delmati prokopali kanal kod današnjeg Osora i razdvojili Cres od Lošinja, kako bi si olakšali plovidbu. Osor je tada bio stanica na Jantarnom putu – najstarijoj europskoj trgovačkoj ruti od Egejskog do Baltičkog mora.

Uz nastanak Cresa, Lošinja i okolnih otočića veže se jedna od najpoznatijih i najstarijih pustolovina – potraga za Zlatnim runom. U antičko doba ova se skupina otoka nazivala Apsyrtides, a legenda kaže da je Jazon oteo Zlatno runo Kolhiđanima. U tome mu je pomogla kolhidska princeza i čarobnica Medeja. Jazon je brodom Argom bježao pred Kolhiđanima, koje je predvodio kraljev sin i Medejin brat – Apsyrt. Argonauti su stigli u Kvarner, a kad ih je Apsyrt sustigao, Medeja ga je namamila na pregovore. Jazon ga je ubio, a Medeja ga je raskomadala i pobacala dijelove tijela u more, od kojih su nastali otoci Cresko-lošinjskog arhipelaga. Po Apsyrtu su potom dobili ime Apsyrtides.

Piše: Marsela Alić


Komentari