Pokrenut časopis Time – 1923.

Jedan od najutjecajnijih časopisa današnjice svakako je američki tjednik Time. Obrađuje teme iz politike, povijesti, društva i znanosti. Široj publici poznat je po odabiru osobe godine.

Časopis Time pokrenuo je medijski magnat Henry Luce s Britonom Haddenom 1923. godine u New Yorku. To je bio prvi takav časopis u SAD-u. U početku se zvao Facts (Činjenice) jer je cilj bio u kratkim crtama prikazati najvažnije vijesti poslovnim ljudima, koji nemaju mnogo vremena. Prvo izdanje izašlo je 3. ožujka 1923. godine. 

Na veliku raširenost časopisa u prvoj polovici 20. stoljeća utjecale su radijske emisije, u kojima su se čitali članci iz Timea, što je bila odlična reklama diljem SAD-a. Godine 1989. Time se spojio s tvrtkom Inc. and Warner Communications, a 2000. postaje dio tvrtke AOL Time Warner. Do velike promjene došlo je 2007. godine, kad se promijenio dan izlaska časopisa na kioske, s ponedjeljka na petak. Časopis je jednom kasnio gotovo tjedan dana zbog promjene uredništva i otkaza 49 zaposlenika. Nakon toga (2009.) počinje padati ugled Timea. 

Časopis Time ima europsko. azijsko, kandasko izdanje i južnopacifičko izdanje. Danas je najprodavaniji tjednik u svijetu s 26 milijuna čitatelja. Časopis je osobito poznat po izboru “osobe godine”. Bira se najutjecajnija osoba, a ne najpozitivnija. Tako su na naslovnici završili Adolph Hitler i Josif Staljin. 

Piše: Marsela Alić


 

 

Komentari