Nadmetanje u izgradnji Kristovih kipova: Novi brazilski kip svrgnuo s trona dosadašnjeg giganta u Rio de Janeiru

Izvor: Screenshot YouTube New Jesus Statue Is Taller Than Rio’s ‘Christ the Redeemer’

Kristov kip koji se uzdiže iznad Rio de Janeira gotovo je svima znan i smatra se simbolom Brazila. Gigantska skulptura visoka je nešto malo manje od 40 metara i teška 700 tona. Malo je poznato da je ovaj kip izrađen u Francuskoj  te da je u dijelovima prenesen u Brazil. Njegova je izgradnja trajala punih devet godina, a završena je 1931. Kip je odmah izazvao ogromnu pozornost javnosti, a 2007. uvršten je u jedno od novih sedam svjetskih čuda.

Dizalo koje vodi do srca kipa

Ovog je gigantskog Krista Otkupitelja iz Rija svojim dimenzijama nadmašio nedavno sagrađen kip iznad malog grada, za kojega vjerojatno niste nikada čuli, Encantada, smještenog u najjužnijoj  saveznoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul. Kip je visok oko 43 metra, a dizajnirali su ga otac i sin Genésio Gomes Moura i Markus Moura. Izgradnja ovog kipa, koji nosi naziv Krist Zaštitnik, započela je 2019., a službeno je dovršena 22. travnja 2022.  Za razliku od svojevrsnog kipa blizanca u Riju ovaj je znatno detaljniji što se može vidjeti u svakom pogledu, crtama lica, kosi odjeći. Spomenik će  imati i dizalo koje će znatiželjne turiste dovesti do visine Kristova srca odakle puca pogled na okolinu. Kip djeluje još monumentalnije od onog u Riju, a po našem mišljenju sam vidikovac na području srca pomalo je neskladan u odnosu s kipom, no sigurni smo da će s tog mjesta pogled na okolicu biti sasvim poseban. Ovaj je kip znatno teži od onoga u Riju i to čak za čitavih 1000 tona. Iako je kip otvoren za javnost, ona ga za sada može razgledati iz podnožja jer je izgradnja lifta još u tijeku. Kako je cilj izgradnje ovog novog Kristova kipa primarno turistički uokolo se gradi kompleks apartmana, kao i brojne trgovine i restorani, a službeno otvorenje je predviđeno za 2023. I dok je Krist Otkupitelj izgrađen kao posljedica odjeljivanja crkve od države do kojega je u Brazilu došlo krajem 19. stoljeća, kako bi se iskazala katolička gorljivost najvećeg broja građana Brazila, ovaj novi kip izgrađen je u sasvim druge svrhe. Naime, Brazil je zemlja s najvećim brojem katolika koji čine oko 2/3 brazilske populacije pa je ovo bio način globalno gledano iskazivanja odanosti crkvi i odbacivanja aureole bezbožštva.

Izgradnja financirana donacijama  

Kip se može razgledati za sada iz podnožja, a cijena posjeta iznosi 4 dolara, s tim da je posjet moguć samo vikendima i praznicima između 9 i 17 sati.  Projekt ima za cilj povećati broj turista na tom području, a očito je da se cilja i na turiste iz susjednih zemalja jer je novi kip izgrađen na graničnom području s Urugvajem i Argentinom. Ukupni trošak izgradnje se procjenjuje na 353 000 dolara, a u cjelosti je financiran donacijama koje prikuplja Udruga Kristovi prijateljli (Associação Amigos de Cristo).


Stječe se dojam da se izgradnja Kristovih kipova pretvara u nadmetanje između gradova u kojem je cilj sagraditi viši, veći jednom riječju grandiozni kip od konkurencije. Stanovnici ovog kraja na jugu Brazila gdje je izgrađen novi kip se nadaju da će im on donijeti “blagoslov” u smislu turista, a onda i  novca. Možda je i zato kip dobio nadimak Zaštitnik jer je stanovništvu ovog područja itekako potreban novac, i sigurnost koju on pruža.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari