Krapinska legenda o Čehu, Lehu i Mehu

Lovro Sirnik, Krapinski grad, 1907.
Lovro Sirnik, Krapinski grad, 1907.

Stara krapinska legenda govori o slavenskoj braći u doba Rimljana i njihovom planu da se oslobode rimske vlasti. Slična legenda o braći zabilježena je u Kronici Velike Poljske (1295.) i kronici Kosmos Praški (1125.). Ova priča svjedoči o ranoj svijesti spomenutih naroda o zajedničkoj pripadnosti. Hrvatsku verziju legende prvi je zapisao Ljudevit Gaj oko 1851. godine i glasi otprilike ovako:

Braća Čeh, Leh i Meh bila su kraljevske krvi i imali su sestru Vilinu. Svaki je od njih stolovao u svom gradu na zagorskome brijegu. Spominju se grad Psar na brijegu Josipovcu, grad Šabac na istoimenom brijegu i Krapina, također na brijegu. Braća su skovala plan kako se riješiti teškoga rimskog jarma. Tajno su se sastajala prelazeći kožnati viseći most između krapinskog i psarskog grada. Međutim, njihova je sestra bila u tajnoj vezi s rimskim namjesnikom. Nakon što su Čeh, Meh i Leh skovali plan za napad na Rimljane, Vilina je upozorila svog dragog i izdala braću. Braća su uspjela ubiti namjesnika i krenula osvetiti se sestri. Vilina je potom pobjegla u Vulini Jame, gdje su stolovale vile. One su pomogle svojoj imenjakinji te je ona tamo rodila sina. Kratko nakon toga braća su slučajno pronašla Vilinu dok se sunčala ispred spilje i odvela je u Krapinu. Tamo su je uzidali u toranj blizu pivnice.

Vile su preuzele brigu za dijete. Međutim, jednoga dana razišle su se po šumi i ostavile Vilinina sina samoga. U njihovu je spilju utrčao vol, zaletio se u dijete koje se igralo zlatnom jabukom i nabio ga na rogove. Vol je skočio kroz podzemni put koji vodio ispod brda Velikoga Žljeba i Hajdinskoga Zrna u šumu. Dijete je umrlo, a pronašao ga je neki pustinjak i sahranio. Budući da je dijete imalo lijepu glavu, to se mjesto danas zove Lepoglava.

Rimljani kreću u osvetu i pokoravanje pobunjenog naroda. Braća su uvidjela da Zagorje neće moći odoliti moćnoj rimskoj vojsci. Nakon vijećanja sa starješinama, braća i svi odličnici odlučili su pobjeći. Nakon što su prešli Dunav, razdvojili su se u tri smjera. Kad su pobjegli dovoljno daleko, osnovali su nove države. Čeh je osnovao Češku, a Leh zemlju Lehiju (stari naziv za Poljsku). Meh, koji se u nekim verzijama legende zove Rus, osnovao je Ruteniju. To je latinski naziv za srednjovjekovnu državu Kijevsku Rus’, koja se danas nalazi u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

Piše: Marsela Alić


Komentari