Koja je veza između Zvjezdanih staza i Martina Luthera Kinga?

Izvor: Screen Rant

Zvjezdane staze su obilježile živote brojnih  generacija. Prva sezona Zvjezdanih staza prikazana je još davne 1966. godine. Serija je odmah stekla velik broj obožavatelja, a među njima je bio i Martin Luther King. Tvorac serije Gene Roddenberry je njom zakoračio u budućnost, stvarajući svijet u kojem ne samo da nije bilo rasnih ograničenja već ni onih međuplanetarnih. U to vrijeme u Sjedinjenim Državama rasne su napetosti bile na vrhuncu, policija je tukla demonstrante, eksplodirale su bombe, a diskriminacija obojenih je bila svakodnevica. Zanima i vas što je o seriji mislio Martin Luther King, i kako je na nju utjecao, zavirite u tekst kojega u nastavku donosimo.

Martin Luther King jedan od trekkija!

Kada razmišljamo o Zvjezdanim stazama obično nam se čini da je ovaj serijal produkt novijeg vremena i teško nam ga je povezati s Martinom Lutherom Kingom. Tu se javlja vremenski raskorak koji nema veze sa stvarnim vremenom već našom percepcijom određenog razdoblja. Vremenski raskorak je proizašao zbog razlike između naprednih ideja serije i ondašnjeg ne tako naprednog svijeta. Vjerovali ili ne, ali Luther je bio jedan od trekkija, koji je i sam izjavio da je to jedina televizijska emisija zbog koje je dozvoljavao svojoj djeci da ostanu duže budna i da je i sami gledaju. Sklonost prema seriji bila je uvjetovana i jednom od glavnih junakinja u seriji, lijepom Afroamerikankom Nichelle Nichols. Ona je glumila stručnjakinju za lingvistiku Uhuru, koja je bila zadužena za međuplanetarnu komunikaciju.

Sudbonosna večera

Nakon što je završila prva sezona Zvjezdanih staza, Nichelle je ponuđena uloga na Broadwayu te je ozbiljno razmišljala o napuštanju serije. Razgovarala je s Roddenberryjem, a on ju je zamolio da razmisli o toj odluci. Tog ključnog vikenda kada je odluka trebala biti donesena, bila je na svečanoj večeri na Beverly Hillsu gdje je sasvim neočekivano upoznala Martina Luthera Kinga, kao svog vjernog obožavatelja.


King joj je otvorio oči

U razgovoru koji je uslijedio King je bio šokiran kada je saznao da planira napustiti seriju. Ujedno je shvatila je da je svoj lik doživjela previše plošno i da o njemu nije nikada razmišljala izvan glumačkih gabarita. U osnovi King joj je otvorio oči da osvijesti činjenicu da je Uhura predstavljala jednakost u vrijeme kada je nije bilo. U tom kontekstu bila je uzor milijunima djevojaka i žena jer je pokazivala Afroamerikanke kao lijepe i inteligentne, a to nije bila uloga koja se često dodjeljivala obojenim ženama.

Uhura u udarnom programu u hit seriji

Za  sve one koji su ikada pogledali i jednu epizodu serijala poznato je da posada iz serije traži živote i civilizacije, i da zalazi u područja u kojima nitko prije nije bio, što je bio specifičan odgovor Roddenberryja na rasne sukobe koji su u 60-im prošlog stoljeća potresali Ameriku. U tom kaosu u kojem se vodila borba za rasnu ravnopravnost,  svaki tjedan je Afroamerikanka u udarnom programu i u hit seriji  igrala jednu od glavnih uloga.

Što joj je King rekao!

Kasnije se Nichelle Nichols prisjetila što joj je točno rekao:

Zar ne razumijete što je ovaj čovjek (Roddenberry) postigao? Prvi put na televiziji vidjet će nas onako kako nas trebaju gledati svaki dan, kao inteligentne, kvalitetne, lijepe ljude koji znaju pjevati i plesati, da, ali i koji mogu ići u svemir, koji mogu biti odvjetnici i učitelji, koji mogu biti profesori – koji su to i u današnje vrijeme, ali to do sada nisu vidjeli na televiziji.  (…) Gene Roddenberry je otvorio vrata svijetu da nas vide kakvi smo. Ako odete, ta se vrata mogu zatvoriti. Jer, vidite, vaša uloga nije crna, nije ženska uloga…

Prvi međurasni poljubac

Nakon toga više nije bilo dileme, odluka je donesena. Jedna od scena koja je digla “puno prašine” bila je ona u kojoj se Uhura poljubila s kapetanom Kirkom, kojeg je ,kao što svi znate, glumio William Shatner. Bio je to prvi međurasni poljubac u jednoj američkoj televizijskoj seriji. Smatralo se da je trebala poljubiti Spocka iil on nju, ali su producenti zaključili da bi s obzirom na stanje ljudskih prava u Americi u tom trenutku, to bilo puno previše za ondašnju publiku pa je sve završilo samo na međurasnom poljupcu. Kada su je kasnije pitali s kim bi se radije poljubila, nije htjela odgovoriti i rekla je neka to ostane njenom malom tajnom.

Nakon Uhure

Nichelle Nichols ostala je u prijateljski odnosima s Kingom, a nakon njegova ubojstva koje se zbilo samo dvije godine kasnije, pjevala je i održala govor na njegovom pogrebu. Ostala je u seriji do 1991. kada je već bila u svojim “zlatnim” pedesetim. Radila je i kao poslanica u NASA-i, gdje je sudjelovala u regrutaciji kandidata za astronaute među kojima su bili brojni Afroamerikanci i žene. Nichelle je i sama bila i u osmosatnoj misiji u svemiru.

O Martinu Lutheru Kingu se rijetko razmišlja kao trekkiju, no on je to odista i bio, pri čemu ga je serija privlačila svojom znatno dubljom vizijom budućnosti u kojoj nije bilo mjesta za šikaniranja i segregaciju.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari