Kada se ispostavi da vam “kuhinjska vaza” vrijedi 1,8 milijuna dolara!

Fotografija: Dreweatts

Zamislite da u svojoj kuhinji imate vazu pokraj koje se vrtite dobar dio dana i odjednom saznate da je u pitanju vaza koja će vam donijeti brdo novca i osigurati ne samo vas već i vašu unučad, naravno ako ste dovoljno pametni u raspolaganju s novcem. Ovaj članak donosi upravo jednu takvu priču.

Kupljena za nekoliko stotina funti

Jednu je kuhinju u Ujedinjenom Kraljevstvu dugo krasila plava porculanska vaza, visoka preko pola metra. Ne znamo kako ukućanima nije smetala, no vjerojatno nije riječ o običnoj svakodnevnoj kuhinji kao što nije riječ o uobičajenoj vazi. Negdje u 80-im godinama prošlog stoljeća kupio je jedan kirurg, zaljubljenik u starine, koji je redovito obilazio ruralne engleske krajeve u potrazi za lijepim i vrijednim starim predmetima. Kupio ju je za nekoliko stotina funti. Nakon njegove smrti vazu je naslijedio kirurgov sin, koji poput oca nije znao koliko je vaza vrijedna. Ona bi vjerojatno i dalje bila kuhinjska vaza da ju nije zamijetio jedan sinovljev poznanik i prepoznao njezinu vrijednost, naravno, ni blizu onoj stvarnoj. Vaza je nakon toga završila na procjeni u rukama stručnjaka za azijsku umjetnost.

Taoistički simboli

Ova vrst vaza naziva se Tianqiuping, koja podrazumijeva vaze specifičnog oblika s malenim otvorom, dugim vratom i kuglastim tijelom. Ono što privlači pozornost kod ove vaze je njezina lijepa i topla kobaltno plava boja. Da bi se takva boja postigla vazu je bilo potrebno peći na temperaturi od čak 1200 stupnjeva dok su slikarije na njoj izrađene srebrom i zlatom u tehnici emajliranja. Ovakav se specifičan tip vaza, ukrašen konkretnom tehnikom, datira u 18. stoljeće. Zanimljivo je i da je bogato ukrašena površina vaze, prepuna taoističkih simbola poput ždralova, oblaka i drugih, a koji u sebi nose ne samo težnju harmonije s prirodom već i dobre želje za dugim i prosperitetnim životom.


Datacija u doba cara zaljubljenog u umjetnost

Vaza se datira u doba dinastije Qing, poznatije kao Mandžurijske dinastije i cara Qianlonga koji je bio veliki poklonik i pokrovitelj umjetnosti, a čija je duga vladavina obilježila veći dio 18. stoljeća. Vjerojatno se pitate kako je tako precizno datirana. Tome je pripomogao pečat koji se nalazi na dnu ove vaze. Nakon što su povjesničari otkrili ove pojedinosti prodaju je preuzela aukcijska kuća Dreweatts u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koja ju je uspjela prodati za vrtoglavih 1,8 milijuna američkih dolara.

Etičko pitanje

Smatra se da bi ova vaza danas da je ostala u Kini stajala u Zabranjenoj palači u Pekingu, a što nameće pitanje kako je dospjela u Ujedinjeno Kraljevstvo. Najvjerojatnije zahvaljujući pljački Zabranjenog grada, koja se dogodila u drugoj polovici 19. stoljeća, tijekom gušenja Bokserskog ustanka. No, moguće je, iako nije baš vjerojatno da je ovdje stigla i kao diplomatski dar. Ovo etičko pitanje će ostati ipak po strani jer nije poznato, barem ne sigurno, kako je vaza dospjela do Ujedinjenog Kraljevstva.

Poučeni ovim primjerom, dobro proučite stvari oko sebe možda se baš među njima nalazi nešto vrijedno, možda ne tako vrijedno, ali opet dovoljno za neki manji životni užitak.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari