Jesu li Talijani uvezli tjesteninu u Europu?

Danas je tjestenina neizostavan dio mediteranske kuhinje, a gotovo uvijek joj se pripisuje talijansko porijeklo. Ima li u tome istine?

1. TVRDNJA
Prema legendi tjesteninu je u Italiju donio poznati putnik Marko Polo. Polo je od 1271. do 1295. putovao po Kini, gdje je na vlasti bila dinastija Yuan. Pripisuje mu se uvođenje mnogih kineskih izuma u Europu, pa tako i tjestenine. Kinezi imaju vrlo dugu tradiciju proizvodnje tjestenine (oko 5000 godina), što je neke navelo na to da postojanje tjestenine na dvama suprotnim krajevima svijeta povežu s osobom Marka Pola kao direktnom poveznicom Kine i Italije.

2. TVRDNJA
S druge strane, na popisu imovine jednog vojnika iz Genove 1279. spominje se košara suhe tjestenine, a i sam Marko Polo u putopisu opisuje kinesku tjesteninu kao sličnu lagani. Lagana ili tracta bila je vrsta jela od tijesta ne sasvim razjašnjena oblika. Neki smatraju da je riječ o tjestenini, dok drugi vjeruju da je riječ o biskvitu od prhkog tijesta. Pripisuje joj se rimsko ili arapsko podrijetlo (Arapi su u 9. stoljeću zavladali Sicilijom).

3. TVRDNJA

Treća teorija pripisuje tjesteninu starim Grcima. Latinska riječ pasta možda je izvedena iz grčke pastos, što znači soljeno ili obasipano solju. Usto, u grčkoj mitologiji postoji priča gdje se spominje da bog Hefest posjeduje napravu pomoću koje može od tijesta izraditi dugačke jestive niti ili trake – neki to smatraju dokazom da su stari Grci znali za tjesteninu.


ZAKLJUČAK
Kako god bilo, jedna je stvar sigurna – Italija nije pradomovina tjestenine. Ako su je doista poznavali Rimljani, gotovo je sigurno da su je preuzeli od Grka. Ako je u Europu stigla tek u srednjem vijeku, najvjerojatnije je preuzeta od Arapa, koji su je pak preuzeli od Perzijanaca. Teorija o tome da je Marko Polo tjesteninu donio iz Kine, sigurno nije točna jer su Talijani u vrijeme njegova putovanja već poznavali tu namirnicu. Izgleda da je legenda o Marku Polu kao uvozniku tjestenine nastala 1929., i to u svrhu promoviranja tjestenine u SAD-u. Prema jednoj od tadašnjih reklama pronalazak tjestenine pripisuje se mornaru u Polovoj ekspediciji koji je od mlade Kineskinje na poklon dobio duge i tanke rezance od tijesta. Ime mornara bilo je – Spaghetti!

Piše: Boris Blažina

Komentari