Jeste li znali po kome je dobio ime najpoznatiji fiktivni tajni agent James Bond ?

Fotografija: Able Ventures.

Ime James Bond sinonim je za akciju i avanturu, i upravo zbog toga je iznenađujuće po kome je najslavniji tajni agent dobio ime, a još će vas više iznenaditi objašnjenje samog Iana Fleminga za takav odabir.

Inspirativna obavještajna služba

Opće je poznato da je Ian Fleming pisac serijala romana o tajnom agentu Jamesu Bondu. Fleming je rođen je u bogatoj i privilegiranoj obitelji, a u svom životu se bavio raznim profesijama. Na njegove romane najveći utjecaj ostavila je mornarička obavještajna služba koju je obavljao tijekom Drugog svjetskog rata. Vjeruje se da su glavni likovi u njegovim romanima inspirirani stvarnim ljudima odnosno njegovim kolegama s kojima je radio u britanskoj obavještajnoj službi. Tako se nagađa da je njegov nadređeni admiral John Godfrey poslužio kao model za karakterizaciju lika ravnatelja obavještajne službe MI6.

Najtupavije ime

Kada su ga jednom prilikom upitali zašto je svog junaka nazvao James Bond izjavio je iduće:


Htio sam najjednostavnije, najtupavije, najdosadnije ime koje mogu pronaći. James Bond je bio puno bolji izbor od nečeg zanimljivijeg poput Peregrinea Carrutheresa.

“Posuđeno ime”

Ovo je ime u stvari “posuđeno” od poznatog ornitologa za kojega kažu da je bio sasvim pristao momak u svojim najboljim danima. Uspoređuju ga stavom i uopće pojavom sa Sean Conneryjem. Ovaj stvarni James Bond je bio pravi autoritet u području poznavanja karipskih ptica, a koji je u znanosti ostao poznat po tome što je dokazao da ptice Kariba potječu iz Sjeverne, a ne Južne Amerike. Proslavio se knjigom nazvanom “Ptice Zapadne Indije”, koja je Fleminga oduševila kao strastvenog promatrača ptica. Upravo zahvaljujući ovoj knjizi za oko mu je i zapela Jamajka. Kasnije je ondje kupio imanje, gdje je provodio zime. Tu je nastala i većina njegovih knjiga posvećenih Jamesu Bondu.

Dodatak Bondovom imenu

Dodatak Bondovom imenu, također nije slučajan i veže se uz britansku obavještajnu službu. To je bio prvi njemački kod kojega su razbili britanski obavještajci tijekom Prvog svjetskog rata, a glasio je izvorno 0070. Fleming ga je samo prilagodio izbacivši jednu nulu.
Kasnije nakon što je počeo objavljivati knjige u kojem je ime poznatog ornitologa iskoristio za imenovanje najpoznatijeg fiktivnog agenta napisao je pismo njegovoj supruzi u kojem je, između ostalog, stajalo:

Zauzvrat mogu samo ponuditi vama ili Jamesu Bondu neograničeno korištenje imena Ian Fleming u bilo koje svrhe koje smatrate prikladnima. Možda će jednog dana vaš muž otkriti posebno užasnu vrstu ptice koju bi želio krstiti na uvredljiv način nazivajući je Ian Fleming.

Koliko nam je poznato pravi James Bond mu nije uzvratio imenovanjem, a kako je to možda Fleming priželjkivao.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari