Jednorog – povijest legendarne životinje

Najčešće prikazan kao elegantan i okretan bijeli konj s dugim rogom, legendarni jednorog već tisućljećima opčinjava mnoge pisce i tragače za neobičnim životinjama. Najstariji zapis o jednorogu napravio je u 5. stoljeću pr. Kr. grčki povjesničar Ktezija. Njegov se opis bitno razlikovao od današnje slike – iako je imao bijelo tijelo, glava mu je opisana kao ljubičasta s plavim očima i višebojnim rogom, a općenito je više nalikovao magarcu nego konju. Drugi poznati antički opis zapisao je Plinije te se njegov jednorog bitno razlikuje od Ktezijinog. Ima glavu jelena, rep vepra, crni rog dugačak jedan metar i stopala nalik slonovim. Jednorozi se spominju i u jednoj Bibliji iz 4. stoljeća.

Legende o jednorogu dobile su maha u srednjem vijeku. Slavni istraživač Marko Polo u svojim je zapisima naveo da je naišao na jednoroge, ali se razočarao jer su bili krupni i neugledni – zapravo je ugledao nosoroge. Prema legendi, veliki osvajač Džingis-kan odustao je od osvajanja Indije nakon što mu je prišao jednorog i naklonio se – smatrao je to božanskim znakom. U srednjem vijeku razvile su se dva vjerovanja o jednorozima. Prvo je da djevice imaju posebnu moć nad njima, a drugo da njihovi rogovi imaju magična ili ljekovita svojstva. Vjerovalo se npr. da posude izrađene iz takvih rogova štite od otrova i epilepsije ili da se umakanjem roga u vodu može nju pročistiti. Uloviti jednoroga, međutim, bio je iznimno teško. Pričalo se da je najbrži trkač i najbolji borac među životinjama. Tako je nastalo vjerovanje da ga je moguće uloviti jedino tako da ga namami djevica.

Sačuvani su zapisi o prodaji rogova jednoroga. Mogli su doseći cijenu doslovce deset puta višu nego ekvivalentna masa zlata. Godine 1560. papa je kupio jedan takav rog za basnoslovnu svotu novca. Cijenili su ih i svjetovni moćnici – engleska kraljica Elizabeta I. posjedovala je dva. Osim u Europi, jednorozi su bili popularni i u Aziji. Tako je u Kini i Koreji zabilježeno biće kirin s atributima sličnima jednorogu. Vjerovalo se da njegova pojava najavljuje rođenje ili smrt velike ličnosti.

Danas se smatra da su jednorozi nastali prema pričama putnika koji su ugledali norosoge (npr. spomenuti Plinijev zapis spominje stopala slična slonovima) ili su koze, antilope ili druge rogate životinje vidjeli iz veće udaljenosti i iz profila, tako da su izgledale kao da imaju samo jedan rog (neki opisi jednoroga pridaju im brade i papke nalik kozjima).

Piše: Boris Blažina


Komentari