Je li porijeklo šaha poznato?

Šahu je posvećeno više literature nego bilo kojoj drugoj igri, a danas ga redovito igra 600 milijuna ljudi diljem svijeta. Unatoč tome, točno porijeklo šaha i dalje je nepoznato. Glavni je problem nedostatak materijalnih dokaza. Najstarije figurice i ploče koje su sigurno šahovske potječu tek iz 8. stoljeća. Prvi spomen šaha potječe iz 7. stoljeća, ali je riječ o samo usputnom spomenu. Prvi izvor s detaljnim opisom šaha nastao je tek sredinom 9. stoljeća na arapskom jeziku.

Većina stručnjaka smatra da šah potječe iz Indije iz 6. stoljeća. U ovom kontekstu navode jednu trkaću igru nastalu u 5. stoljeću pr. Kr. koja se igrala figuricama i kockama na ploči od 64 polja zvanoj aštapada. Zbog toga što je ploča iste veličine kao šahovska te zbog činjenice da u šahu pješaci postaju jači ako stignu na drugi kraj ploče, neki smatraju da se šah razvio upravo iz te igre. Kako je u 6. stoljeću u Indiji uvedena zabrana kockanja, moguće je da je to potaknulo razvoj šaha. Prva igra koja sadrži dva ključna elementa šaha – figurice s različitim pravilima i kralja kao figuricu o kojoj ovisi pobjeda – zove se čaturanga, a nastala je u 6. stoljeću u Indiji. Postojale su dvije verzije igre – jedna s četiri vojske (dvije protiv dvije) i jedna s dvije. Figurice u verziji s dvije vojske su bile vrlo slične onima u šahu, samo što su umjesto topova bila bojna kola (isti način micanja), umjesto kraljice vezir (miče se jedno polje dijagonalno), a umjesto lovaca slonovi (miču se dva polja dijagonalno i mogu preskakati). Postojanje slonova dodatan je pokazatelj da šah potječe iz Indije.

Ipak, neki tvrde i to da šah barem djelomično vuče porijeklo iz Kine. Prema ovoj teoriji, šah je nastao na temelju nekoliko igara koje su posredovanjem Puta svile spojene u jednu. Kralj potječe iz kineske igre go, pješaci iz indijskih igara koje simuliraju utrke, a ostale figure i načini pomicanja preuzeti su iz gatalačkih ili astroloških tehnika.

Prema nekim izvorima, šah je u Europu stigao u 8. stoljeću posredovanjem Arapa, ali većina stručnjaka ipak vjeruje da se to dogodilo tek u vrijeme križarskih ratova. U današnjem se obliku pojavio u južnoj Europi u 15. stoljeću, a u 18. stoljeću igrali su ga širi slojevi.

Piše: Boris Blažina


Komentari