„Gorka“ povijest čokolade

Jedna od najomiljenijih poslastica, u kojem god obliku, je čokolada. Svatko ima svoju omiljenu vrstu, a omiljena je bila i među indijanskim plemenima srednje Amerike, iako se spremala po drugačijoj recepturi nego u Europi.

Arheološki nalazi potvrđuju da su se prva zrnca pretvarala u čokoladu u današnjem Meksiku jer su tamo pronađeni ostatci čokoladnog napitka, nastalog oko 1900. godine pr. Kr. Zanimljivo da je da su zrnca kakaovca fermentirala, a zatim su posušena. Ne zna se kako se zvao taj drevni narod. Pripadnici najstarije meksičke civilizacije bili su Olmeci. Ostali su poznati po izradi ogromnih kamenih glava te su prvi počeli uzgajati stablo kakaovca. Napitak od kakaovca bio je gorak jer se u Americi tada nije proizvodio šećer i primjenjivao se u ritualne svrhe.

Civilizacija Maja razvila se na meksičkom poluotoku Jukatan i ostavili su dosta zapisa o čokoladi. Nazivali su je xocolatl (izgovara se šokolatl), što znači gorka voda. Maje su često pili toplu čokoladu, a znamo i točno kako su ju pripremali. Na kamenim zidovima majanskih hramova prikazani su kraljevi i bogovi kako piju upravo čokoladu. Ipak, u majanskoj civilizaciji ovaj je napitak, nazivan hranom bogova, bio dostupan svima.

Do 1400. Asteci su zauzeli velik dio srednje Amerike, pa i državu Maja. Budući da su Asteci živjeli na višim nadmorskim visinima, gdje kakaovac nije uspijevao, Maje su morali plaćati porez u obliku zrna kakaovca. Potom su ova gorka zrnca postala valuta plaćanja. Imati pune džepove zrna kakaovca bilo je kao imati pun novčanik novca. Za Asteke novac je zaista rastao na drveću. Španjolski su osvajači zapisali da je 100 zrna kakaovca bila cijena kanua ili pure. Asteci su vjerovali da je bog Quetzacoatl (čita se kecalko’atl) dao ljudima kakaovac, zbog čega su ga ostali bogovi osudili. Tako se nastavlja priča o čokoladi kao o hrani bogova. Za razliku od Maja, Asteci su pili hladnu čokoladu. Smatrala se afrodizijakom i poslasticom, a bila je obvezna u prehrani vojnika. Navodno je kralj Montezuma ispijao desetke čaša čokolade dnevno, a kad bi imao susret sa ženom, pazio je da popije koju čašu više. Čokolada se posluživala u zlatnim čašama. Ovaj stimulirajući napitak bio je dostupan samo vrlo bogatim muškarcima.

Donosimo recept za čokoladu na majanski:


  1. Izvaditi zrnca iz mahuna.
  2. Fermentirati i osušiti.
  3. Pržiti ih na rešetki dok ne budu gotovi.
  4. Odstraniti ljusku i samljeti ih u finu smjesu.
  5. Pomiješati pastu s vodom, čili papričicom i kukuruznim brašnom.
  6. Lijevati smjesu iz jedne posudu u drugu dok se na vrhu ne stvori gusta pjena.
  7. Poslužiti s ponosom u lijepo ukrašenoj glinenoj šalici.

Piše: Marsela Alić

Komentari