Češki Zagreb – Stube biskupa Duha

Legende možda nisu istinite, ali su svakako zanimljive, a povezanost Hrvata i Čeha počinje upravo legendom o trojici braće iz Krapine: Čehu, Lehu i Mehu te njihovoj sestri Vilini. Braća su se razbježala po svijetu, a Čeh je osnovao Češku. Ovu je legendu popularizirao Ljudevit Gaj. S druge strane, češka legenda zapisana u 13. stoljeću u Dalimilovoj kronici kaže da je sedmero braće došlo iz Bijele Hrvatske u današnju Češku, a jedan od njih zvao se Čeh…

Što se tiče povijesnih podataka, znamo da su učenici slavnog Metoda (glagoljaši) iz češke pokrajine Velike Moravske pobjegli u Hrvatsku u davnom 9. stoljeću te da su se naselili u mjestu nedaleko od Zagreba koje se i danas zove Čehi. U kontekstu početaka hrvatsko-čeških odnosa moramo spomenuti godinu 1094., iznimno važnu godinu zagrebačke povijesti. Naime, tada je osnovana biskupija, a prvi njezin biskup bio je Čeh po imenu Duh. U Zagreb ga je doveo ugarski kralj Ladislav.

Pretpostavlja se da je biskup Duh započeo gradnju zagrebačke katedrale, a postoji mišljenje da je donio danas najstarije crkvene knjige u Hrvatskoj. Prema njima se čak do kraja 18. stoljeća vršio tzv. zagrebački obred, koji se razlikovao od propisanog obreda rimokatoličke crkve. S tim su knjigama u Zagreb došli i prvi dramski i glazbeni tekstovi. Iz njegova vremena potječu najstariji crkveni predmeti u Zagrebu, a čuvaju se u riznici Katedrale. To su bjelokosni plenarij (korice neke knjige) te misnica (liturgijska odjeća). Legenda kaže da je izrađena od krunidbenog plašta kralja Ladislava.

Nažalost, nije sačuvana isprava o osnivanju zagrebačke biskupije, ali o tom događaju svjedoči Felicijanova povelja iz 1134. godine u kojoj se prvi put spominje ime Zagreb i biskup Duh, što znači da je Duh prva osoba iz Zagreba imenom zapisana u nekom dokumentu. Nevjerojatno je da prvom zagrebačkom biskupu nije bila posvećena nijedna ulica ili trg. Stoga je Hrvatsko-češko društvo iznijelo prijedlog da se stube koje povezuju Tkalčićevu ulicu i Opatovinu nazovu Stubama biskupa Duha, što je prihvaćeno i ostvareno 2006. godine.

Piše: Marsela Alić


Komentari