Bronca, jantar i staklo u životu Japoda

Lika je u brončanom dobu bila matično područje naroda Japoda. Nisu nam ostavili pisane tragove, ali je ostalo mnoštvo prekrasnih predmeta od bronce, jantara i stakla.

Japodi, vladari velebitskih i kapelskih prijevoja, intenzivno su trgovali i pritom širili znanja i ideje. Nalazili su se na granici mediteranskog i kontinentalnog utjecaja. To je vidljivo u specifičnom i prepoznatljivom umjetničkom izričaju. Ono po čemu će se posebno razlikovati od mnogih suvremenika je uporaba jantara. Jantar s obala Baltičkog mora nabavljali su od trgovaca iz susjednih područja.

Japodi su razvili obradu bronce, jantara i stakla do zavidne razine. Iako se naslućuju sličnosti s okolnim narodima, njihova je umjetnost specifična i prepoznatljiva. Velike količine jantarnih predmeta svjedoče i o njihovu bogatstvu jer je bio skup. Od jantara su izrađivali brojne predmete, od ukrasa i privjesaka do kutijica za zaštitu od uroka. U brončanom dobu mnogi su narodi vjerovali u magičnu moć i ljekovitost dragocjene smole. U svojim su radionicama izrađivali ukrasne pločice, zrna, dugmad i privjeske u obliku životinja i ljudi. Uzor u likovnom prikazu nalazili su picenskoj kulturi (antička pokrajina u srednjoj Italiji uz jadransku obalu).

Često se na nalazištima mogu naći perlice od staklene smjese. Da bi ih izradili Japodi su skupljali kremeni pijesak, taljiv na temperaturi od 650 °C, koja se može postići na ognjištu. Dobivenu pastu oblikovali su u male ukrasne predmete.

Bronca je prva umjetna kovina na svijetu. Dobiva se miješanjem bakra i kositra. Najznačajniji predmeti japodske kulture nastali su između 8. i 4. stoljeća pr. Kr. Od bronce su izrađivali kape i oglavlja, tipične dijelove nošnje ovog naroda, te brojne druge dijelove nakita za čitavo tijelo. U grobovima su pronađeni brončani bodeži, štitnici za noge i mnogo nakita.


Nakon brončanog doba (oko 1800. – 800. pr. Kr.) slijedilo je željezno doba (oko 800. pr. Kr. – 100. pr. Kr.). Japodi nisu odmah upotrebljavali željezo niti zamijenili broncu jer im je trebalo dosta vremena da savladaju složen postupak dobivanja željeza iz rude. Najstariji željezni predmeti potječu iz 9. stoljeća pr. Kr. Malo je pronađenih željeznih predmeta jer su rijetko polagali oružje i oruđe u grobove, a uporabne predmete je uništila kiselina iz tla. Sačuvali su se željezni bojni noževi sa zakrivljenim jednoreznim sječivom te noževi ravnog hrpta i zakrivljenog sječiva. Od mačeva dosad su pronađeni kratki jednorezni mačevi dužine oko 40 cm. Zanimljivi su i nalazi željeznih koplja i sjekira.

Piše: Marsela Alić 

Japodi – drevni lički obrtnici

Japodi – dokaz da Lika ima savršen geografski položaj

Japodi – modni izričaj brončanodobnih Ličana

Japodski jezik i kultura danas

Voda i vatra u japodskoj religiji

Kraj neovisnosti Japodije

Komentari