Bilikum – trostruka dobrodošlica

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj i sjeveroistočnoj Sloveniji postoji zanimljiv običaj iskazivanja dobrodošlice gostu, pogotovo ako je gost prvi put došao u nečiju kuću ili klet. Dobrodošlica se iskazivala tako da je gost morao naiskap popiti određenu količinu vina iz vrča nazvanog bilikum. Riječ je njemačkog podrijetla – dolazi od riječi Willkommen, što znači Dobrodošli.

Vrč iz kojeg je gost morao popiti vino, da ne bi uvrijedio domaćina, mogao je biti zemljani, stakleni, srebreni ili porculanski. Ono što bilikum čini posebnim je činjenica da se zapravo sastoji od triju vrčeva koji su međusobno spojeni. Tako je gost morao umjesto jednog vrča popiti tri vrča vina. Bilikumi mogu biti različita oblika, veličine i ukrasa, a oni koji imaju grubu vanjsku površinu nazivaju se srabljivcima.

U 19. stoljeću narod je imao objašnjenje kako je došlo do ovakve dobrodošlice. Naime, u doba osmanskih osvajanja u pomoć hrvatskim vojnicima došli su Nijemci. Oni su pljačkali i maltretirali domaće stanovništvo, pa su ih seljaci stoga odmah po dolasku pokušali opiti kako bi Nijemci nanijeli što manje štete.

Međutim, arheološka istraživanja ukazuju na to da je bilikum mnogo stariji od osmanskih osvajanja i upućuju na razdoblje kao što je željezno ili brončano doba. Dok neki arheolozi smatraju da je obred dobrodošlice preuzet od Kelta, neki upućuju na veliku sličnost bilikuma s obrednim posudama pronađenima na lokalitetima Yarim Tepe i Marlik Tepe u Iranu. Predmeti s tih lokaliteta stari su preko 3000 godina.

U vrijeme ilirskog preporoda bilikum se počeo nazivati  Čeh, Leh i Meh, tj. po braći iz poznate zagorske legende, vjerojatno zbog broja tri  i  popularizacije ove legende.


Piše: Marsela Alić

Komentari