Znate li da se kroz Hrvatsku i Sloveniju protezao veliki rimski obrambeni objekt?

Claustra Alpium Iuliarum (lat.Prepreka Julijskih Alpa) naziv je za rimski granični obrambeni sustav koji se protezao od Trsata preko zapadne Slovenije do prirodne barijere Julijskih Alpa. Točnije, izgrađen je na relaciji Trsat – Jelenje – Babno Polje – Bloška planota – Rakitna – Pokojišće – Vrhnika – Logatec – Lanišče – Hrušica – Zarakovac kod Cerknog. Time se proteže na ukupno 11 slovenskih i pet hrvatskih općina.

Cilj sustava bila je zaštita Italije od mogućih nadiranja s istoka. Ključna obrambena točka bila su Postojnska vrata. Poticaj izgradnje jezgre sustava bio je Ustanak Batona, poznat i kao Veliki ilirski ustanak od 6. do 9. godine. Veliko proširenje sustava dogodilo se krajem 3. stoljeća, u vrijeme careva Dioklecijana i Konstantina I. i nakon velike provale germanskog naroda Alemana 271. godine.

Sustav se sastojao od kamenih zidova, kula i tvrđava u kojima je obično bilo postavljeno oko 500 vojnika, ali ih je prema potrebi sustav mogao prihvatiti čak do 100.000. Zidovi su bili osam metara visoki i dva metra široki, a obrambene kule dosezale su visinu od 10 metara. Ukupna dužina sustava s prekidima iznosi oko 130 km.

Claustra Alpium Iuliarum bilo je poprište nekoliko bitaka, od kojih je najznačajnija ona na rijeci Frigid (vjerojatno Vipava u Sloveniji) 394. između cara Teodozija I. i uzurpatora Eugenija. Teodozijevom je pobjedom kršćanstvo osiguralo mjesto kao glavna religija Carstva.


Ostatci sustava mogu se u Hrvatskoj vidjeti na nekoliko lokacija: zgrada principija (vojnog zapovjedništva) u Trsatu, zid Jelenje na Grobničkom polju, zid kod Studene i Klane na Grobničkom polju, gradina iznad sela Pasjak kod Rijeke te zid između Babnog polja i Prezida na hrvatsko-slovenskoj granici.

Piše: Boris Blažina

Komentari